Хиляди задържани на протестите в Русия, полицията бие с електрошок (видео)

Хиляди задържани на протестите в Русия, полицията бие с електрошок (видео) - картинка 1

Руската прокуратура ще поиска условната присъда на Навални да стане ефективна

Хиляди са задържаните по време на днешните протести в подкрепа на опозиционера Алексей Навални из цяла Русия, които се провеждат в 11 различни часови пояси.

По данни на правозащитната организация "ОВД-Инфо", която оказва юридическа помощ, към 23:00 ч. българско време арестуваните са 5135.

Най-много са задържаните в Москва (1653), Санкт Петербург (1159), Красноярск (194).

Арести има и във Владивосток, Перм, Новокузнецк, Самара, Уфа, Иркутск, Сочи, Нижний Новгород, Екатеринбург, Томск, Магнитогорск, Челябинск.

Сред арестуваните има непълнолетни, възрастни хора, журналисти, представители на регионалните щабове на Навални.

В руската столица и в Санкт Петербург силите на реда нееднократно използваха електрошок по време на задържанията, демонстрантите се свличаха на земята и припадаха.

 

В Москва са въведени безпрецедентни мерки за сигурност. Затворени са метростанциите около Кремъл, автобусите са пренасочени, а на ресторантите и магазините е наредено да останат затворени.

По време на мирното шествие в руската столица демонстрантите скандираха "Путин - оставка!" и "Путин - крадец!".

Полицията арестува и Юлия - съпругата на Алексей Навални.

Руската прокуратура ще подкрепи в съда искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията условната присъда на опозиционера Алексей Навални по делото за измама да бъде сменена с ефективна, съобщи пресслужбата на главната прокуратура, цитирана от ТАСС.

Федералната служба за изпълнение на наказанията твърди, че миналата година Навални е нарушил многократно мярката си за неотклонение - подписка, а след приключването на лечението си в Германия не се е явил за регистрация нито веднъж. В резултат надзорният орган е поискал от съда промяна на наказанието.

Според зам.-директора на службата на затворите Анатолий Якунин това е обичайна практика. Той посочи, че през 2019 г. руски съдилища са променили условни присъди в ефективни на над 15 000 души.

През декември 2014 г. московски съд осъди Алексей Навални за измами спрямо фирмите "Ив Роше" и "Многопрофилна процесингова компания" на три години и половина условно с изпитателен срок от 5 г., който впоследствие бе продължен поради закононарушения от страна на осъдения, припомня ТАСС.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове