Храни, които помагат в борбата срещу инфекциите

Храни, които помагат в борбата срещу инфекциите - картинка 1

Кое ги прави толкова полезни и важни за нашето здраве?

Инфекцията е част от имунния отговор на тялото, като без тях то няма да може да се лекува, но когато тя излезе извън контрол, може да увреди тъканите. Вашият начин на хранене има огромно влияние върху процесите на възпаление, като се смята, че захарта и наситените мазнини предизвикват повече инфекции, а други храни са способни да се преборят с тях без лекарства. Вижте кои са те, за да ги включите в менюто си.

Пълнозърнести храни
Пълнозърнестите храни съдържат не само фибри, които способстват за редуциране на инфекциите, но също така в тях са запазени полезните съставки на зърната, които се премахват при рафинираните зърнени храни. Фибрите редуцират нивата на специфичен протеин в кръвта, който е маркер за инфекции. Освен това пълнозърнестите храни имат по-малко добавена захар, която също е много вредна за здравето.

Обезмаслено кисело мляко

За млякото се смята, че способства инфекциите, тъй като някои хора проявяват нетолерантност спрямо казеина в млечните храни. За хората, които нямат такава нетолерантност, обаче, млякото е много полезна храна, особено ако се консумира обезмаслено. Киселото мляко, ако не е подсладено, е източник на калций и витамин D, които действат противовъзпалително. Освен това киселото мляко съдържа пробиотици, които подобряват функцията на имунната система.

Тъмнолистни зеленчукови храни
Витамин Е е с особена важност за защитата на тялото от способстващите възпаление молекули цитокини. Един от най-добрите източници на витамина са тъмнозелените листни зеленчуци, като кейл, спанак и броколи. Те съдържат също желязо, фитохимикали и калций, които се борят с болестите.

Ядки
Ядките съдържат полезни растителни мазнини и витамин Е, който се бори с молекулите в кръвта, които могат да предизвикат възпаление. Освен това те включват в състава си фибри и калций. Витамин Е е антиоксидант, който се бори с възпалението и помага на клетките да се възстановят от уврежданията.

Червено цвекло

Червеното цвекло притежава отлични антиоксидантни качества. Сокът от зеленчука, особено ако се комбинира със сок от ябълки и моркови, е особено полезен за здравето. Той съдържа съставки, които се борят с възпаленията и противодействат на болестите.

Домати
Доматите са друг полезен противовъзпалителен зеленчук. Те съдържат антиоксиданти, особено ликопен, който редуцира инфекциите в целия кръвен поток. Макар обикновено зеленчуците да са най-полезни сурови, ликопенът в доматите се повишава, когато те се обработят термично.

Джинджифил и куркума

Тези подправки притежават силни противовъзпалителни свойства. Те съдържат съставки, които са полезни за здравето и които действат срещу причините за инфекциите. Куркумата можете да използвате в различни ястия, а джинджифилът можете да консумирате като подправка или като съставка в лечебен чай срещу настинки и възпаление.

Лук и чесън

Тези зеленчукови храни съдържат натурални антибиотични съставки, кварцетин и алицин, които в тялото се трансформират в сулфенова киселина. Тя се бори със свободните радикали в кръвта, които причиняват болести.


Горски плодове
Всички плодове съдържат противовъзпалителни съставки и антиоксиданти, но особено полезни срещу инфекциите са горските плодове. Ярките им разцветки се дължат на съдържанието на полезни съставки, които се борят с болестотворните свободни радикали. Особено полезни са малините, къпините, ягодите и боровинките.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове