Христо Иванов: Борисов печели време, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Христо Иванов: Борисов печели време, не е нужно свикване на Велико народно събрание - картинка 1

Основната цел на Борисов е да отложи оставката си и да си осигури възможност да организира парламентарни избори,

"Основната цел на Борисов е да отложи оставката си и да си осигури възможност да организира парламентарни избори, сменяйки в последния момент включително правилата, по които това ще се случи", заяви от името на председателския съвет на "Демократична България" съпредседателят на коалицията и лидер на "Да, България" Христо Иванов.

 

Той коментира днешното изявление на премиера, от което стана ясно, че ГЕРБ ще предложи свикване на Велико народно събрание, което да разгледа предложения за сериозни промени в основния закон на страната (цялото изявление на Борисов - тук). 

Според Христо Иванов идеите, анонсирани от ГЕРБ, по същество представляват не нова конституция, а по-скоро - ревизия на глава "Съдебна власт".

"Нито една от съществените промени, които бяха анонсирани, не изисква Велико народно събрание, но нашата трайна позиция е, че обикновено Народно събрание с достатъчно смелост може да направи тези промени по отношение на съдебната власт и други, включително и по-смели и по-амбициозни. Велико народно събрание практически означава стопиране, а не рестартиране на демократичния процес", каза още Христо Иванов и добави "Всяко едно от нещата, които Борисов днес анонсира по отношение съдебната власт, бяха предложения, разработени от моя екип в Министерството на правосъдието, и той ги отхвърли тогава. Радвам се, че се стига до разбирането, че тези реформи са неизбежни, но каква е отговорността за изгубеното време?".

От "Демократична България" са против намаляването на броя на депутатите, защото това ще намали нормата на представителство на българските граждани в законодателната власт.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Блогове