Христо Иванов: В събота - масово посещение на плажа на Доган

Христо Иванов: В събота - масово посещение на плажа на Доган - картинка 1

Ние имаме право да бъдем там, каза той

Масово посещение на плажната ивица на имението на Ахмед Доган в "Росенец" организират граждани тази събота. Това съобщи пред бТВ Христо Иванов, който вчера акостира с лодка в имота, за който се смята, че се ползва от Доган за негово лятно имение. Иванов и други двама негови съпартийци носеха със себе си и българско знаме, което забиха на плажната ивица, преди да бъдат избутани във водата от петима въоръжени гардове. Охранителите отказаха да се представят, двама от тях са дългогодишни служители на Доган, който се охранява и от НСО. 

-    Как се почувствахте, когато ви избутаха във водата - попита водещият Антон Хикимян.
-    Мокър - отговори Иванов. 

 

Съпредседателят на Демократична България заяви, че в събота ще отиде на бариерата откъм сухопътния вход на имението, за да си прибере знамето, което пък беше прибрано от единият от гардовете и захвърлено.  

 

"Не съм предполагал, че някой по този начин ще изхвърли знамето, българският флаг по този начин да бъде унизен", коментира Иванов. 

По думите му проблемът е, че тези хора се чувстват абсолютно безнаказани

"Това тумор, емблема за това как българските институции се изключват като копче на нощно шкафче за определени хора, които правят каквото си искат на тъмно", каза още той.

Политикът посочи, че той и съпартийците му водят дело по Закона за достъп до обществената информация за терена около пристанище  „Росенец“, което от години се ползва от „Лукойл“. Има информация, че Лукойл отстъпва терени на фирми, близки до Доган. Общинският път до имението все още не отстъпен за частно ползване, въпреки решението на Общинския съвет. Плажната ивица също все още е държавна собственост. Не е дадена под аренда, потвърдил го е и Областният управител, разказа Иванов. И добави: 

"Ние имаме право да бъдем там"

Той коментира и позицията на ръководство на НСО, което отказа да заяви, дали охранителите, които спряха Иванов и неговите спътници. 

"Тези момчета не са случайни гъбари. Или са служители на НСО, или са регистрирани по Закона за частната охранителна дейност. Те не могат да не се легитимират. Имаме подозрения, че са в НСО. Службата охранява Доган, Пеевски и хотел Берлин", изброи Христо Иванов. 

"Тези хора са гавазите на Доган и са недостъпни за ръководството на НСО. Службата не може да ги освободи по политически причини. Това е една жалка лъжа за мен", каза той. 

И призова президентът да прекрати това, което става в службата. По думите му премиерът Бойко Борисов също трябва да отговори защо НСО продължава да охранява Доган и Пеевски, защото „неговите хора“ са в комисията, която взема решение за това. 

А накрая обобщи:

„Това е образът на това как България се превзема“

Вчера лидерът на "Да, България", част от "Демократична България" - Христо Иванов, заедно с общинския съветник на ДБ в Бургас Димитър Найденов и активиста Ивайло Мирчев направиха опит да акостират с лодка на плажната зона край резиденцията на Ахмед Доган при "Росенец".

Както е известно, достъпът до нея отдавна е прекъснат, а на пътя има бариера. Тримата обаче бяха посрещати от въоръжени охранители, които ги избутаха отново в морето. Ситуацията се излъчваше на живо във фейсбук.

  

"Това, което сте принудени да правите, е беззаконие. Не знам как се чувствате в момента, но не искам да съм на ваше място", заяви Христо Иванов, обръщайки се към петимата гардове.

Те отказаха да се легитимират, независимо че бяха попитани дали са служители на НСО. И по думите им тримата са влезли в "частна собственост". "Откъде знаете, че сме от НСО?!", попита един от гардовете малко преди спречкването. След малко към тях се присъединиха и представители на полицията, като събраха личните карти само на дебаркиралите Иванов и компания.

"Лидерите ще отрекат това нещо, но по моя информация тук идват и Корнелия Нинова, и Бойко Борисов, за да пазарят политически сделки. Една от тези сделки е бъдещо управление, в което ДПС ще играе по-голяма роля, без това да е получило санкцията на избирателите. Ние сме тук, за да се съпротивляваме срещу това", каза още Христо Иванов. 

И продължи:

"Искаме да попитаме българските власти дали ще продължат да си затварят очите. Искаме да попитаме президента защо НСО продължава да е тук и отказва да се легитимира, защото те знаят, че нямат обяснение какво правят тук."

"Нямате право да снимате. Не ми създавайте проблеми, г-н Иванов", обърна се пак един от охранителите към съпредседателя на ДБ. Гардовете заплашиха и да спукат лодката на "нашествениците". Иванов на свой ред постави въпроса на вниманието на президента Румен Радев, под чиято шапка е НСО. И обяви, че ще подаде жалба и срещу представителите на МВР.

"Това парче бряг е публична държавна собственост" - настояваше Иванов, но нито полицията, нито гардовете ги допуснаха по-далеч от каменния бряг, на който акостираха.

Иванов обаче заби българският трибагреник, за да покаже, че отцепените терени са на всички граждани. 

На финала на излъчването Иванов обяви, че случващото е илюстрация за "сарайския плен на българската държавност". "Идват избори, вие сте на ход", призова.

Преди седмица от ДБ сезираха кмета на Бургас Димитър Николов и обжалваха решение на общинския съвет в Бургас, с което и пътят до имота бе даден на фирмата, построила "летния сарай". Същият този път стана повод за скандал на заседанието на общинския съвет в края на април. Поводът - кметът Николов предлага да се включи като извънредна точка в дневния ред промяна на Подробния устройствен план (ПУП) в парк "Росенец", с който на практика пътят се деактува от общинска собственост в частна. И по-точно - дава се под формата на замяна на "Хермес Солар" - близкото до Доган дружество, собственик на резиденцията, а отскоро и концесионер на плажа до сарая.

Мотивите на кмета да иска тази спешна промяна, която не е разгледана по каналния ред в комисиите на местния парламент, са изтичащите крайни срокове за европейско финансиране за изграждане на пречиствателна станция и канализация в района, който ще включва и рибарското селище Ченгене скеля, намиращо се на повече от два километра от района. Отделно от "Лукойл" са поискали с писмо да се разреши преструктуриране на терени на компанията, които попадат в плана за управление, за да се разши нефтената база с охранителна зона.

Любопитно е гласуването на тази точка. При първото гласуване вота си упражняват 45 съветници. А при второто, въпреки че се повтаря процедурата с мотива, че някои не са могли да упражнят правото си на глас, са дори по-малко - 44. За времето между двете гласувания съветниците от БСП и "България на гражданите" са променили мнението си.

Казусът отиде при областния управител Вълчо Чолаков, сезиран от опониращите местни парламентаристи, но той постановява, че гласуването за пътя към "Доган сарай" е законно, процедурата е спазена.

В публичните си изявления Димитър Николов твърди, че инвеститорът на летните сараи на Доган е внесъл искане да осъществи ограничаване на достъпа до строителната площадка, за да се гарантира безопасността, мотивирайки се с продължаващите строителни дейности. Инвеститорът не е внесъл в общината искане за въвеждане в експлоатация на сградата. Общоизвестното обстоятелство е, че тя се ползва от близо пет години и се води административна сграда, а марината - поземлен имот. С други думи: твърди се, че сараите още са строителна площадка, а заграждането на пътя на практика предпазва гражданите от наранявания при преминаване през "опасния" терен. 

Проверките на районната и окръжната прокуратура по случая с преграждането на общинския път са завършили с откази за образуване на досъдебно производство.

След като си тръгнаха по вода от мястото на събитието, Иванов и компания обявиха, че се отправят към местната полиция, за да подадат сигнал за поведението на нелегитимиралите се мъже.


 "В отговор на многобройни запитвания до Националната служба за охрана във връзка с инцидент с граждани на крайбрежната ивица в близост до парк "Росенец" край Бургас, НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди. 

Напомняме, че охраняемите обекти, изброени в Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за НСО, са публично достояние." 

 

Това е кратката реакция на службата, след като днес съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и двама негови сподвижници акостираха на брега до вилата край "Росенец", наричана "летния сарай" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Но мъже ги пресрещнаха, стигна се до спречкване и избутване на Иванов и компания обратно в морето. После дойде полиция. Мъжете не се легитимираха.

Макар официално никоя структура да не го признава заради ангажимента за пазене на тайна, знае се, че Доган е един от хората, които са пазени от НСО заради "конкретна застрашеност", при това от години. Той попада в кръга от лица, на които се полага държавна охрана заради заплахи като "важни за националната сигурност", както пише в законовия текст, на основание на който е пазен. 

От съобщението на НСО не става ясно дали в днешния сюжет става дума за служители на службата. Поне двама от участвалите обаче са били служители на НСО, показа проверката ни. Дали са такива и към настоящия момент, или вече са "частна охрана" на Доган - засега не е известно. 

Цитираният в съобщението на службата параграф от Правилника за прилагане на закона за НСО съдържа списък с обектите, които охранява. Сред тях имението в "Росенец" не фигурира, което идва да рече, че гардовете от видеото на Иванов или не са служители на НСО, или са в нарушение.

Социалните нужди на Националната служба за охрана се обслужват от предоставените и за ползване и управление обекти - публична държавна собственост:

1. бази в местността Траката и в комплекс "Сандрово";

2. Учебно-възстановителен център на язовир "Искър".

(3) (Отм. - ДВ, бр. 100 от 2018 г., в сила от 4.12.2018 г.)

(4) Националната служба за охрана осигурява за сметка на своя бюджет охраната на стопанство "Евксиноград", обект "Шабла", комплекс "Бояна", Авиоотряд 28 и ВИП - "А" Правителствена зала на летище София.

На практика изпълнителната власт решава кой е нуждае от охраната на НСО, а президентът осъществява общо ръководство и контрол върху дейността на службата. Така и от "Дондуков" 2 коментираха днешната ситуация след запитване на Клуб Z - без да се навлиза в конкретика.

"Информация за действията на НСО могат да дадат единствено от службата. Съгласно Закона за НСО контрол над дейността на службата се осъществява чрез постоянна комисия към Народното събрание. Напомняме, че съгласно същия закон президентът осъществява общо ръководство и контрол върху дейността на НСО единствено чрез назначаване на началника на службата след съгласуване с Министерския съвет и на заместниците му, повишаване във висше офицерско звание и утвърждаване на основните структурни звена и общия числен състав (чл. 7). 

Решението кой да бъде охраняван се взема от комисия, в която участват председателят на Държавна агенция "Национална сигурност", главният секретар на Министерството на вътрешните работи и началникът на НСО (чл.23,ал.2). На практика дали някой се нуждае от охрана решава изпълнителната власт в лицето на МВР и ДАНС, които разполагат с информация за застрашеност. НСО изпълнява възложените й функции по охрана"заявиха оттам.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове