Хълцането и оригването на вашето бебе

Хълцането и оригването на вашето бебе - картинка 1

Няма страшно, мили мами

Тези чести, но невинни прояви у малкото бебе започват обикновено още в периода на новороденото. Тъй като кърмачето диша по време на сукането, то неизбежно заедно с кърмата поглъща и малко въздух.

В това ще се убедите, като изправите бебето след кърмене - то се оригва един-два пъти. А някои по-лакоми бебета поглъщат много повече въздух и по време на гълтането се чува характерният звук от смесването на кърмата с въздуха в глътката. Тези деца се оригват много по-често и по-силно.

Ако вие не подържите бебето след кърменето за кратко време в изправено положение, то ще се оригне в леглото. В такъв случай заедно с въздуха ще се изхвърли и малко кърма. Това мляко може да бъде с непроменен вид, обаче ако е престояло повечко време в стомахчето, може да бъде и пресечено.

Много майки, особено първескините, се тревожат от оригването, като смятат, че е повръщане. Лесно е да се разграничи едното от другото. При оригването млякото се стича от ъгъла на устата по бузката на бебето и образува малко петно на възглавничката или на чаршафчето. Това петно не надминава големината на мъжка длан.

При повръщането млякото се изхвърля от устата на детето на струя и отива надалече, дори чак на пода. Ако това се случва с вашето бебе, то вие непременно трябва да се посъветвате с лекар.

Хълцането на малкото бебе е рефлекс, свързан с раздуването на стомахчето и повдигането на диафрагмата. Затова ще го наблюдавате най-често след кърмене.

То не продължава много и скоро бебето се успокоява. Хълцането често е свързано с оригването и изчезва, щом като бебето се оригне.

Кихането също е рефлекторен акт, който настъпва често пъти веднага, щом се развие бебето. Поради това старите жени смятат, че кихането означава охлаждане и простуда. Вие вече разбирате, че не става дума, за простудяване, защото веднага след като повиете бебето, кихането спира, а пък детето не се разболява.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове