И Баневи се оказаха в "Досиетата Панама"

И Баневи се оказаха в "Досиетата Панама" - картинка 1
Снимка: БГНЕС
И Баневи се оказаха в "Досиетата Панама" - картинка 2

А имаше време, когато двете семейства бяха неразделни!

Снимка: СИТ@ Flickr
И Баневи се оказаха в "Досиетата Панама" - картинка 3
Ако Баневи така щедро помагат на приятелите си, може би са помогнали и на сем. Барбукови?
Снимка: snews.bg

Те пък помогнали на Ветко и Маринела Арабаджиеви да си регистрират офшорки, твърди Евгения Банева

След като блогърът Мирослав Иванов извади панамската регистрация на свързваната с Делян Пеевски Сibole Services Incorporated, късно тази вечер и "24 часа" - единствената партнираща си Международния консорциум за разследваща журналистика (МКРЖ) българска медия,  започна да публикува истории на българи, чиито имена фигурират в огромният по мащаби информационен масив, предоставен на "Зюдейче Цайтунг" от неизвестен източник. 

Николай и Евгения Баневи са сред клиентите на панамската юридическа кантора "Мосак Фонсека", чиито документи изтекоха през разследването #PanamaPapers.

В публикацията на  "24 часа" се посочва, че двамата са вписани като акционери и пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г.

Евгения Банева е потвърдила информацията за собствеността в офшорни компании, като заявява, че не вижда нищо нередно в това, тъй като това е нормална бизнес практика, а семейството й не укрива данъци.

Двамата съпрузи са акционери в офшорката Uniworld Incorporated, регистрирана на Сейшелите през 2007 г. срещу такса от 600 долара през швейцарски клон на "Мосак Фонсека".

Пълномощници до 2014 г. са били няколко български гражданини, чиито имена не се споменават. След промяна на законодателството на Сейшелите през 2013 г. семейство Баневи се принуждават да преобразуват акциите си на приносител в поименни и така получават официални сертификати за дялова собственост.

Подобен е случаят с още 2 фирми на Сейшелите и в Панама - Buzzard Holdings и Triffyn Development, създадени през 2007-8 г.

Двамата са пълномощници на още няколко фирми - Juriskando Consultants, Sikain Trading, Huntley Overseas Trading , Drun Asset Management, Lafont Consultants и др. В някои от офшорките те делят мениджмънта с граждани на Беларус, Русия и Украйна.

От информацията на в. "24 часа" не става ясно с каква дейност са се занимавали компаниите и за какви сделки са използвани.

snews.bg
Ако Баневи така щедро помагат на приятелите си, може би са помогнали и на сем. Барбукови?
Снимка: snews.bg

"Според мен това е някаква поредна международна конспирация, която пак има за цел лично за мен отклонение от важните проблеми на човечеството", заявява Евгения Банева в интервюто, като коментира, че

"не познавам бизнесмен, който да няма поне 10-15 офшорки".

Докато отговаря на въпросите на Алексения Димитрова, Банева опитва да натопи бившите им семейни приятели - собствениците на някогашния хотел "Кемпински" (сегашен "Маринела") в София, Ветко и Маринела Арабаджиеви. Двете бизнес семейства заспориха яростно преди седем години заради неуредени отношения в общата им бутикова авиокомпания "Бизнес Ер" и все още не се понасят взаимно.

"Какви имена, между другото, са излезли в този списък за България? Аз лично не познавам бизнесмен, който да няма поне 10-15 офшорки", пита Евгения Банева.

"Карам по-азбучен ред, засега съм на буквата Б", отговаря Алексения Димитрова.

"Ако е така,

на първо място трябва да бъдат А - Арабаджиеви, защото ние сме им съдействали да си открият офшорни фирми",

казва Банева. "Засега не съм попадала на техните имена", парира опита за интрига журналистката. 

СИТ@ Flickr

А имаше време, когато двете семейства бяха неразделни!

Снимка: СИТ@ Flickr

Припомняме, че Евгения Банева беше независим кандидат на Евроизборите през 2014 г., а съпругът й Николай Банев обяви намерението си да участва в президентските избори като кандидат на "Евразийски клуб България".

 
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове