И Британският музей иска да покаже тракийските царе

И Британският музей иска да покаже тракийските царе - картинка 1
Бронзовата глава на Севт III
Снимка: Лияна Панделиева

Рим лежи само върху Рим, Гърция лежи само върху Византия, а ние лежим върху всички култури, плюс ислямската

„За Британския музей ще бъде чест да покаже най-доброто от българската култура. Досега в нашите фондове има само частица от богатството на България, нашият интерес към българските археологически открития е много голям.“ 

Думите на зам.-директора на Британския музей Джонанат Уилямс са отправени към министър  Вежди Рашидов, който е на официална визита в Лондон, съобщават от пресслужбата на министерството.

Лияна Панделиева
Джонанат Уилямс и Вежди Рашидов
Снимка: Лияна Панделиева

Рашидов съобщи още преди официалното откриване на изложбата „Епопея на тракийските царе“ в Лувър в Париж през 2015 г, че от британската институция вече са проявили професионално любопитство, но също така амбицирани са били музеи и в други части на света.

Джонатан Уилямс е посочил, че преди десетилетия България е показвала Панагюрското и Рогозенското съкровища при голям успех, затова новите археологически открития на нашата страна са с предизвестен огромен интерес. Още повече, че преди две години бронзовата глава на Севт III е била показана в Кралската академия на изкуствата в Лондон и е била определена като световен шедьовър.

По време на полета от София към Париж през април, 2015 г. за откриването на изложбата в Лувър, на въпроса към Вежди Рашидов дали ще тръгнем към Британския музей, ако приемем, че Лувър е музейният Олимп, министърът отговори:

- Вече имам покана от Британския музей. Летвата се вдигна много високо, толкова високо, че от цял свят се вижда къде е. Да покажеш национална експозиция в Лувъра, това означава да си световно значима държава. И така, още преди откриването на тази експозиция вече получих покана от Британския музей, получих покана от Кремълския музей, даже Божидар Димитров отиде да преговаря там с директора Гагарина, която е дъщеря на космонавта Юрий Гагарин. По Великден Гагарина дойде в България, за да разгледа всичките ни музеи. В момента Мароко ни предлага, Хърватска ни иска, Турция ни иска. Защо? Защото сме държава късметлия. Ние сме показани в най-големия световен музей!

- Какви разговори водите с Британския музей?

- Разговори още няма. Получих официално писмо от министъра на културата на Великобритания и от дирекцията на Британския музей. Предстои ми посещение и ще водя разговори. След като съм бил в Лувъра, там вече разговорите ще текат по друг начин. С повече условия от моя страна.

- Какво представляват тези условия?

- О, те са много. Важно е как се разпределят разходите за застраховките, опаковането, реставрацията, консервацията, транспортирането. Тези обекти пътуват по много специален начин, при охрана. И сега условията си мога да ги поставям навсякъде спокойно. В Лувъра бяха толерантни, разделихме си разходите наполовина. Сега мога вече да искам 60 към 40, 70 към 30. Имаме самочувствие да разговаряме като световна държава в областта на културата.

Лияна Панделиева
Напливът от хора на откриването в Лувъра
Снимка: Лияна Панделиева

- Като отминем периода на траките, кои са другите ни артефакти, които предизвикват световен интерес?

- Всичко предизвиква интерес! Достатъчно е да се показваме и представяме пред света. Преди три години направих изложба на Владимир Димитров - Майстора в Париж. Публиката се побърка. Когато Франция още се опитвала да установи понятието импресионизъм в исторически план, нашият Владимир Димитров вече е приключил процеса. И тогава разбрах, че съм първият човек, който изкарва Майстора зад граница. Никога не е бил показван. Как да ни знаят?! Аз се шегувах с местните специалисти, че всеки селянин в Кърджалийско знае кой е Пикасо, а никой от тях не познава Майстора. 

Ние живеем в страна, в която сме световноизвестни... до Драгоман.

Ние притежаваме едни от най-ранните скални рисунки, притежаваме най-голямата иконописна школа в света, най-голямата дърворезбарска школа в света. Притежаваме най-уникалните икони от Средновековието и късното християнство.

Рим лежи само върху Рим, Гърция лежи само върху Византия, а ние лежим върху всички култури, плюс ислямската. Ето затова всяко усилие да наложим истинското лице на нашата култура и историческо присъствие е от огромна важност.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове