И Google откри на платформите си руска намеса за изборите през 2016 г.

И Google откри на платформите си руска намеса за изборите през 2016 г. - картинка 1

За целта е била използвана рекламната мрежа DoubleClick

Компанията Google също твърди, че служби на руската държава са използвали платформи на компанията като YouTube и Gmail, за да се намесват в изборите в САЩ през 2016 г. Десетки хиляди долари са били платени за разпространяване на дезинформация и това е идвало от група, различна от Фабриката за тролове край Санкт Петербург, подозирана за подобна дейност през Facenook.

Това твърди The Washincton Post в понеделник по повод компанията с най-големият бизнес с онлайн реклама, като се позовава на източници, запознати с проверката, но нямащи право да я обсъждат, преди тя да стане публично достояние.

За целта е била използвана рекламната мрежа DoubleClick, а "руската следа" била открита с данни от популярната услуга за микросъобщения Twitter. Срещу заплащане компанията предоставя на разработчици данни назад чак до 2006 г. и в Google установили връзка между руски профили в Twitter с профили, от които е купувана реклама в платформите на Google. 

Вътрешната проверка е в начален етап, провежда се без сътрудничество с Twitter и данни се споделят с Facebook.

Едва преди месец говорителка на  Google каза, че компанията "винаги следи за злоупотреба или нарушаване на нашата политика и не разполагаме с доказателства, че на нашите платформи е имало такъв тип кампания".

Facebook и Twitter ще изпратят свои ръководители в Конгреса да обяснят на 1 ноември какво знаят компаниите за евентуални руски опити за манипулиране на общественото мнение в САЩ преди изборите. От Google още няма отговор дали ще участват.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове