И КТБ се открази в огледалото

И КТБ се открази в огледалото - картинка 1
Снимка: infobulgaria.info

ДПС внесе законопроект за разкриване на всички факти около фалита на банката

9/Депутатът Делян Пеевски обвини издателя на „Капитал“ Иво Прокопиев, че се крие зад него. На въпрос на журналисти в парламента защо вижда Прокопиев в огледалото, той отговори: „Вчера казах много ясно това нещо. Тези неща къде излизат? Първо в „Капитал“ и после какво се прави? Преекспонира се Пеевски, Пеевски. Това на кой е изгодно? Кой си крие нещата зад Пеевски? Може би Прокопиев".

Днес по инициатива на депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобавов ДПС внесе проект за промени в Закона за банковата несъстоятелност. Целта на закона е

 

всички факти и обстоятелства около фалита на КТБ

да станат обществено достояние.

 

В проекта е записано, че синдикът е длъжен, независимо от договорни клаузи за конфиденциалност, след приемането на доклада от наетата фирма, да го публикува на електронната си страница.

„Когато бяха публикувани списъците с кредиторите на КТБ, с вложителите и т.н. ние заявихме позицията си, че публичността и възможността да бъдат видени от хората тези списъци се дължи на инициативата на ДПС още от миналия парламент и началото на кризата в КТБ, да направи публичен всеки факт и обстоятелство, свързан с фалита на КТБ поради огромния обществен интерес и, защото истината трябва да бъде достояние на всички”, аргументира се Йордан Цонев. Сега от ДПС обясняват, че искането на финансовия министър за разсекретяване на разследването на наетата компания „Аликс пертнърс“ е било по тяхна инициатива.

Промяната, която ДПС настоява парламентът да разгледа още през следващата седмица, предвижда

 

изключения единствено за оповестяване на препоръките

по събиране на вземанията,

 

направени от разследващата компания. По тази точка обаче за конфиденциални могат да минат не малко от „разкритите“ от финансовия детектив парични потоци - тоест няма гаранция, че дори след разсекретяване на доклада обществото ще получи пълната информация за фалита на банката и лицата, замесени в него. Напротив – отново може да се очаква

 

данните да бъдат разкрити след внимателен подбор,

 

в резултат на който част от „отклонените“ към определени фирми средства на вложители никога да не бъдат събрани. Така за пореден път под благовидния предлог за разкриване на пълната истина, ДПС отклоняват вниманието от себе си и ролята си за източване на банката и нейния фалит.

"Ами нека да го изнасят (доклада), затова днес поискахме изнасяне. Какво само си говорим, че го изнасят! Колко дена минаха? Преди това ние казахме, после министър Горанов...какво чакат. Да го изнасят?", коментира пред медиите Делян Пеевски.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове