И на Луната ще има мобилна телефонна мрежа

И на Луната ще има мобилна телефонна мрежа - картинка 1

С 4G мобилно покритие!

Апарат с тегло, по-малко от един килограм, наречен Ultra Compact Network, е част от извънземна мисия, която ще позволи на учените да осигурят на Луната първата мобилна телефонна мрежа - 4G мобилно покритие. И то - тази година!

Лунната мрежа ще поддържа стрийминг на видео и данни с висока разделителна способност между Луната и Земята и е част от проекта "Мисия до Луната" (Mission to the Moon), проект с цел да се приземи първата частно платена мисия на Луната, съобщава Reuters.

"За да може човечеството да напусне Земята, трябва да развием инфраструктура извън нашата планета", заяви за WebWire Робърт Бьоме (Robert Böhme), главен изпълнителен директор и основател на PTScientists, компания със седалище в Берлин, която е част от проекта.

PTScientists работят съвместно с Vodaphone Germany и Audi, за да координират мисията на Луната. Vodafone обяви на 27 февруари, че Nokia ще й помогне да създаде Ultra Compact Network. Тази мрежа ще позволи на два лунни Ауди куатро роувъри да комуникират със Земята, докато изследват това, което са оставили астронавтите на Аполо 17, последните астронавти стъпили на Луната през декември 1972 г.

4G мисията ще бъде изстреляня от нос Канаверал на ракетата на SpaceX Falcon 9.

"С 'Мисията на Луната' ще установим и изпробваме първите елементи на специална комуникационна мрежа на Луната", заяви Бьохме. "Важното нещо за това LTE решение [long-term evolution - дългосрочна еволюция, стандарт за 4G мобилни мрежи] е, че то спестява толкова много енергия, а колкото по-малко енергия използваме при изпращането на данни, толкова повече можем да правим наука".

Мисията на Луната е избрала 4G, а не 5G мрежа, тъй като мрежите от следващо поколение все още са в изпитателна фаза и може би все още не са достатъчно стабилни, за да работят на повърхността на Луната, съобщава Reuters.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове