И тази година няма да модернизират армията, според шефа на отбраната

И тази година няма да модернизират армията, според шефа на отбраната - картинка 1

Генерал Андрей Боцев: Около 270 млн. лв., планирани за модернизирането на Сухопътните и на Военноморските сили на армията, вероятно няма да бъдат усвоени тази година

Около 270 млн. лв., планирани за модернизирането на Сухопътните и на Военноморските сили на армията, вероятно няма да бъдат усвоени тази година. Това стана ясно от изявлението на началника на отбраната генерал Андрей Боцев пред БНР.

По думите на шефа на отбраната военното ведомство ще иска препланиране на 171 млн. лв. за модернизация на флота.

"Ние имаме 90 дена срок, в който ще върви процедурата", уточни техническия аспект на процедурата ген. Боцев.

Според него, ако тази година не се сключи договор, може да се изпрати до Министерство на финансите разрешението за 2018-та и парите да се препланират за 2024-та-2025-та.

Припомняме, на 25 октомври 2017 г. бе отворена единствената оферта за строеж на нов боен кораб за военноморските сили. От заявилите интерес още шест компании, четири отговориха, че не могат да представят предложение в отговор на поканата, а от две не е получен отговор, обясниха тогава ситуацията.

В края на 2017 г., след като бе одобрена офертата, компанията производител, която е българска, се отказа. От МТГ "Делфин" са депозирали писмо до МО, че се оттеглят от преговорите и подписването на договора за реализация на инвестиционния проект заради намалената с 20% стойност на проекта за инвестиционен разход. Намалението се наложи заради въведения от 1 януари 2017 г. ДДС върху всички военни сделки. 

Ген. Боцев допуска, че ще има отлагане на проекта за модернизация и на Сухопътните войски, планиран за 100 милиона лева. 

Според Андрей Боцев не всички фирми са дали предложения по проекта за нов тип изтребител. Питания бяха изпратени до САЩ, Португалия, Израел, Италия, Германия, Франция и Швеция за нови и употребявани машини. Очакват се още оферти, защото има уверение, че ще бъдат подадени.

До крайния срок има почти 10 дни.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове