И в Пакистан издадоха препоръки, как да напляскат жените, ако не слушат

И в Пакистан издадоха препоръки, как да напляскат жените, ако не слушат - картинка 1

Според религиозните власти в страната непослушната жена заслужава удар с леки предмети от рода на шал, шапка или тюрбан

Съветът по ислямска идеология на Пакистан предложи да бъде разрешено на мъжете „леко да понапляскват“ своите жени, съобщава в. „Експрес Трибюн“.

Съветът е конституционен орган, който дава препоръки на парламента по прилагането на ислямските закони, макар да не е задължително тези препоръки да бъдат обсъждани на парламентарни заседания. Съветът смята, че

мъжът може „леко да понатупва“ съпругата си, ако тя не изпълнява казаното от него, не се облича в съответствие с желанията му или отказва секс без религиозно оправдание.

Според данни на правозащитни организации, 70% от жените в Пакистан са жертви на домашно насилие

Сред другите допустими основания за напляскване са посочени разговорите на висок глас, които може да бъдат чути от странични хора, отказ да носи хиджаб, общуване с непознати (има се предвид мъже) и харчене на пари без разрешение на съпруга.

Освен това,

в 163-те страници с препоръки, включени в подготвения законопроект, се предлага да се забрани общото обучение на момчета и момичета след началното училище, да се забрани на жените да се снимат в реклами и да посрещат чуждестранни делегации, а на медицинските сестри да се грижат за мъже пациенти и т.н.

Препоръките бяха посрещнати с негодувание в страната - особено предложението за удряне на жените - което принуди председателят на съвета Мухамад Хан Шерани да заяви, че то не трябва да се смята за насилие над жените, тъй като „образованите хора трябва да стоят далеч от всякакво насилие“. "Ако искате жената да се поправи, най-напред трябва да й дадете съвет. Ако тя откаже да го следва – трябва да спрете да разговаряте с нея. Ако тя не отстъпва - да откажете да делите ложе с нея. И накрая, ако нищо не се промени – проявете строгост", разяснил инициативата Шерани и обяснил какво се има предвид под лек бой. Според него непослушната жена заслужава удар с леки предмети от рода на шал, шапка или тюрбан, които не предизвикват драскотини или физическо увреждане.

Подобни препоръки, влезли в законодателството, има в няколко страни от Близкия Изток и Африка, които приемат Шериата като основен закон. Такива са Саудитска Арабия, Катар, Сомалия и др.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове