И вилата на Цацаров е незаконна?

И вилата на Цацаров е незаконна? - картинка 1

Властта крие как точно е узаконен евтиния имот

Как само за няколко дни сграда, която по документи е 60 кв. м.  порасна до 140 кв. м., преди да бъде продадена на главния прокурор Сотир Цацаров?

Този въпрос остава без отговор в поредното разследване на сайта "Боволь", от което става ясно, че подобно на терасата на шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев, вилата на Цацаров най-вероятно ще се окаже също толкова незаконна.

Община Пещера отхвърля с мълчалив отказ запитването по ЗДОИ, заведено от Биволъ, за да получат копие от строителните книжа. Но публичните документи говорят за незаконно строителство, както и за необичайна припряност и “надскачане на закона“, за да се реши един неприятен за главния прокурор казус – вилата, която иска да придобие, няма редовни строителни книжа.

Право за 60 кв.м. – сграда 140 кв. м.

Сотир и Меглена Цацарови придобиват на 26.11.2018  в курорта Св. Константин еднофамилна вилна сграда с разгъната застроена площ 139.75 кв.м. Те заплащат 58 674,9 лв. или еквивалента на 30 000 евро. Според многобройни свидетелства и документирани проучвания, същата вила е предлагана на двойна цена преди Цацарови да се сдобият с нея, разкри разследване на Биволъ.

 

Собственик на вилата преди Цацарови е строителният предприемач от Пещера Костадин Джаров. Преди него тя е била собственост на други лица, които са получили право на строеж от Община Пещера.  Но това право е за постройка от 60 кв. м., а не за 140 кв. м. Биволъ възстанови хронологията на сделките според нотариалните документи и вписванията в Имотния регистър:

  • на 20.04.2005 г. Община Пещера учредява право на строеж на Иван Якофов и Георги Василев на вила в пл. N°743 кв. 1 на летовище Свети Константин с площ 60 кв. м.Правото е купено на търг като платената цена от двамата печеливши е 2000 лв. Приобретателите се задължават да построят вилна сграда в срок от пет години.
  • на 10.09.2008 Иван Якофов и Георги Василев продават правото на строеж на Костадин Джаров. Няма промяна в квадратурата – 60 кв. м., но пък спечелилите търга губят пари, защото продават правото си на данъчна оценка от 282,10 лв.
Апартаментгейт:  Властта крие как е узаконена евтината вила на Цацаров
Апартаментгейт: Властта крие как е узаконена евтината вила на Цацаров
Апартаментгейт:  Властта крие как е узаконена евтината вила на Цацаров

Според ортофотоснимките в Google Earth,  строежът на вилата започва през 2010 г.  Най-новата налична снимка е от 2016 г. и на нея се вижда, че вилата е завършена до покрив в сегашния си вид.

Апартаментгейт:  Властта крие как е узаконена евтината вила на Цацаров
 
Апартаментгейт:  Властта крие как е узаконена евтината вила на Цацаров
 
Апартаментгейт:  Властта крие как е узаконена евтината вила на Цацаров
 

Пред Биволъ адв. Стефан Левашки, председател на Адвокатска колегия – Пловдив заяви, че вилата е била построена в този си вид преди 2016 г. Той познава района, където има наследствен имот и се е интересувал да закупи същата вила. Поискани са му 70 000 евро. Такива цени обявиха пред Биволъ агенции за недвижими имоти за други подобни вили в курорта.

В системата на Кадастъра за този имот фигурират данни, че със Заповед за одобрение на КККР № РД-18-62/15.12.2014 г. на изпълнителния директор на АКГГ е вписана “Вилна сграда – еднофамилна, брой етажи 2, застроена площ 75 кв.м.  Тук също има разминаване с учреденото право на строеж за 60 кв. м.

 

Вилата, придобита от Цацаров

И към 2014 г., и към 2016 г.  единственият документ, на базата на който е извършено строителството е Разрешение за строеж номер 52 издадено на 14.05.2009 от община Пещера. Възможно е този документ да разсее съмненията, че е извършено на практика незаконно строителство, но той се оказа таен. Биволъ го поиска по реда на ЗДОИ със заявление 94Д-1615-1 от 27.05.2019 г. От Община Пещера отказаха да ни го предоставят с мълчалив отказ след изтичането на 14 дневния срок. Какво толкова има във въпросното разрешение, че Община Пещера го крие упорито!? Предполагаме, че ако то беше наред и узаконяваше пълното строителство на вилата на Цацаров, едва ли местната власт щеше да го засекрети.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове