И ВКС няма да сезира Конституционния съд по искането на БОЕЦ и Иванчева

И ВКС няма да сезира Конституционния съд по искането на БОЕЦ и Иванчева - картинка 1

Вчера и Пленумът на ВАС отказа да занимае Конституционния съд с проблема

Пленумът на Върховния касационен съд също отказва да сезира Конституционния съд за законността на евровота. Решението е взето днес с 59 срещу 12 гласа.

Малцинството е смятало, че КС трябва да бъде ангажиран с изборните проблеми, повдигнати от Гражданско движение "БОЕЦ" чрез независимия кандидат Десислава Иванчева.

Както е известно, ГД "БОЕЦ" потърси участници в евроизборите, чрез които да се обърне към двете всички шест институции, имащи право да сезират Конституционния съд за извършеното следизборно заличаване на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от челните места в листата на ДПС за Европарламента. Отзова се само независимият кандидат Десислава Иванчева и чрез писма, подписани иот нея, движението поиска касиране на обявения от ЦИК избор на следващи две дами от листата.  Цитирано бе и решение на КС от 2001 г. за това, че актът на избора е онзи, който овластява народните избраници като такива. А всички последващи действия са констативни.

Вчера и Пленумът на ВАС отказа да занимае Конституционния съд с проблема. И той остава отворен – до следващите избори?

Впрочем, един друг български кандидат, избран за евродепутат, Мария Габриел, демонстрира как се прави отказ след вота. Габриел бе обявена за избрана от ЦИК, дава оставката си пред Европарламента.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове