Идва краят на втората смяна в училищата?

Идва краят на втората смяна в училищата? - картинка 1

Идеята е да бъде намалена натовареността на учениците

Тази идея съобщи министърът на образованието Меглена Кунева в ефира на БНТ.

Двусменният режим е често срещан в родната образователна система. Подобна организация е наложителна в големите училища. Родителите смятат, че децата трябва да учат в една смяна, защото в противен случай се нарушава естествения им режим. И въпреки предимството на ученика да се наспива сутрин, предпочита първите смени. 

Намерението на министъра е да се премахне втората смяна в училище, с цел намаляване на натовареността на учениците.

Проблемът е, че има деца, които са на училище от 7 часа сутринта и приключват учебните занаяти рано, а учениците втора смяна приключват в 20:00ч. Това оказва влияние и върху оценките на децата. Една от основните задачи е учениците да имат време за подготвяне на домашните си работи за следващият ден и време за почивка, необходима за по-високи резултати.

Преди да се предприеме тази голяма промяна, трябва да се направи план за разделяне на училищата. Когато се предложи друга сграда за извършване на учебния процес, няма вариант да бъде удобно на всички, дори и помещението да е по-удобно и по-оборудвано.

Министърът на образованието е категорична, че работи за намаляване броя на училищата, в които децата са подложени на тежки условия.

Най-големи са проблемите в София и Пловдив, като броят на учениците там е много голям.

Кунева увери, че няма проблем с учебниците на петокласниците и букварите на първолаците няма да има. В детската градина пък ще имаме възможността да оставяме децата си почасово, за да бъде удобно на работещите родители.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове