Илиян Василев: Корупцията при горивата ни струва 5 млрд. лв. годишно

Илиян Василев: Корупцията при горивата ни струва 5 млрд. лв. годишно - картинка 1

Въпреки срива на суровия петрол ние оставаме със стабилно високи цени. Защото държавата е пленена от олигархията

Суровият петрол се срива, ние оставаме със стабилно високи цени. Действително няма по-ярък и прецизен измерител на равнището на плененост на държавата от олигархични интереси, на тотално господство на грандкорупцията от откъсването на вътрешния пазар на горивата от тенденциите на глобалния пазар. България де факто е извън този пазар.

Цените на бензиноколонките у нас отдавна не отразяват динамиката в цените на суровия петрол. Те де факто са същите, както бяха, когато суровият петрол струваше над 70 долара за барел. А вчера беше наполовина!?

 

Разликата за сорта "Уралс МЕД", който се търгува като референтен за рафинерията в Бургас, се движи на днешните търгове между 34-36 долара на барел. И това не е от вчера, нито ще завърши утре.

Предишните подобни нива през 2008 година на цените на бензина и дизела са се движили между 1,75 и 1,85 лева за литър. Отново да напомним, между този период и настощия по веригата на стойността на суровия нефт до краен продукт - бензин или дизел, нищо не се е променило. Нито акцизите, нито данък добавена стойност, нито такси, нито мита, да не говорим за разходите по рафиниране. Тоест няма как да кажат, че има нещо скрито, което ние не разбираме.

Да видим какви бяха данните за цените на горивата за вчера.

Източник тук

Знаете ли какви са сумите на умножената разлика между цените между 2008 година есента и сега по количества продадени горива годишно у нас?  Над 1 милиард лева! Това е годишният данък корупция и пленен пазар, която българските потребители надплащат над пазарно справедливата цена. 

Всички институции, призвани да следят да няма злоупотреби с монополно положение, ценови паралелизъм и свръхпечалби, са дефакто блокирани от корупционните схеми на властта, покровителствени от премиер, правителство, парламент, главен прокурор, медии и задкулисие.

Тази колосална сума при нормално управление можеше да ни спести другата корупционна схема - тази с тол системата, и да се насочи към по-добри пътища заедно с повишените такси за транзита от тежкотоварни и други автомобили.

Да обърна внимание, че през по-високите цени на горивата у нас се извършва чутовно преразпределение на богатство, финансират се задкулисието на властта и най-вече обрича се България на бедност, тъй като по-високите цени на горивата отнемат конкурентоспособността на всеки български гражданин или компания. В последна сметка отнемат и непроизведен вътрешен продукт заради "спъната" конкурентоспособност. 

 

Кумулативният пряк и непряк ефект от корупцията при горивата се измерва с повече от 5 милиарда лева годишно, ако се отчете високата средната енергоинтензивност и свръхчувствителност на икономиката ни към цените на енергията.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове