Илияна Йотова: Изказването на руския патриарх бе неочаквано и неприемливо

Илияна Йотова: Изказването на руския патриарх бе неочаквано и неприемливо - картинка 1

Било в контекста на предизборната кампания в Русия

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи изказването на руския патриарх Кирил на срещата с президента Румен Радев като неочаквано и неприемливо. Според нея обаче е по-важна реакцията на българсикте институции. Това коментира тя в сутрешния блок на "Нова телевизия".

Тя уточни, че не е участвала в срещата и впечатленията й от нея са от видеото, разпространено от руската патриаршия, пише dnevnik.bg. Въпреки това определи реакцията на държавния глава като "точната", тя била хладнокръвна и с ясни послания. Уточни, че и тя би реагирала така.

В разпространеното видео не се вижда реакцията на държавния глава, а официална реакция от президентството по случая всъщност нямаше. Неофициално беше съобщено, че стенограма на разговора не е водена, а Радев обявил, че "Както църквата се бори за душата на всеки човек, така и България е признателна към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност". 

В отговор на въпрос Йотова допусна, че изказването на руския патриарх е в контекста на предизборната кампания в Русия. Според нея тази реакция е предизвикана и от колебливото, по думите й, през последните години отношение на България към Русия.

Анализира, че признанието на България и към други народи за освобождението си не би трябвало да е новина за руския патриарх, затова приема думите му като емоционална реакция във възможно най-неприемливата форма.

В отговор на въпрос за това, че с поклон е посрещанала руския патриарх при пристигането му на летището в София, вицепрезидентът обясни, че се е държала по протокол, валиден за посрещане на всички висши духовници. Освен това поклонът й бил и поклон на уважение към историята на руската църква, която наред с държавата имала заслуги за воденето на освободителната война.

Тя не пожела да коментира последните разменени остри реплики между премиера Борисов и президента Радев. Само коментира, че греши този, който смята, че президентската институция ще бъде безгласна и ще влиза в съглашения зад гърба на хората.

За отношенията си с Радев посочи, че не вижда разделителни линии, макар двамата да имат различни мнения по отделни въпроси, което обаче било здравословно, а всичко се решавало в диалог.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове