Има ли и друг случай на отравяне с "Новичок" в България?

Има ли и друг случай на отравяне с "Новичок" в България? - картинка 1

Източници на No Comment твърдят, че високопоставен служител на Росатом също е бил жертва на атака с бойно отровно вещество по време на визита у нас

Скандалът с опита за отравяне на Емилиян Гебрев, сина му и производствения директор на ЕМКО през април 2015 г. разтресе здраво държавата. Макар това да се случи едва, когато по въпроса публично заговори британският посланик Ема Хопкинс, историята на Гебрев, който прекарва няколко дни в кома и едва оцелява, вече е известна на всички.

Случаят беше разгледан и в парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, а председателят ѝ Димитър Лазаров от ГЕРБ опроверга всякакви съмения, че става дума за случайно натравяне с пестицид в зелена салата, сервирана на вечеря, в която трите жертви участват. Индиректно, той потвърди изнесената ден по рано от бившия министър на отбраната Бойко Ноев информация, че тримата са получили доза бойно отровно вещество (БОВ) по различно време и при различни обстоятелства, като първи се е почувствал зле Гебрев-старши, вероятно защото пръв е влязал в контакт с отровата.

Според данните, оповестени от председателя на Комисията, предполагаемото второ натравяне на Емилиян Гебрев е резултат от съприкосновението му с дрехите на сина, когато отишъл да го прибере от болницата в края на май 2015 г.. Според разследвалите случая органи, това е неопровержимо доказателство, че наистина става дума за БОВ и в никакъв случай не може да се говори за остатъци от обичайните пестициди, ползвани за растителна защита. Макар да са сходни като химически състав, БОВ са хиляди пъти по-мощни отрови от веществата, предназначени да пазят реколтата на полето от мишки и други топлокръвни вредители.

Според британските служби, съществува връзка между отравянето на Гебреви и последвалия 3 години по-късно опит за убийство на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солзбъри, Англия.

Първо, става дума за отрови от едно и също семейство, като тази при семейство Скрипал е просто по-усъвършенствана, поради което носи името "Новичок" (рус. - "нов", "новак"). 


Второ, разследващите отравянето на Скрипал са установили присъствието на един и същи предплагаем агент на ГРУ (руското военно разузнаване) както по време на атаката срещу бащата и дъщерята през 2018 г. в Англия, така и по време на натравянето на Гебреви през 2015 г. в България. Става дума за Сергей Федотов, идентифициран като агент на ГРУ, като това име вероятно е фалшива самоличност. (бл. ред.: по-късно той е идентифициран като полковника от ГРУ Денис Сергеев)
Стана ясно също така, че "Федотов" е посещавал България най-малко 3 пъти под това име - през февруари, през април и през май 2015 г. Дали е идвал под друга самоличност, засега не знаем, защото дори и да знаем истинското име и чин на агента, той може да има и други фалшиви имена и документи.

В България отравянето на Гебреви е разследвано първо от местното РПУ, а след това и от ДАНС. Специално за No Comment, добре информиран източник от българските служби съобщи за предполагаем четвърти случай на отравяне, извършен по сходен начин на българска територия.

Според източника, мишена на отровителите в този случай е бил висш служител на руската държавна компания "Росатом", който е бил на посещение в София през октомври 2017 г, срещнал се е с премиера Борисов и след това пожелал да отдъхне няколко дни в Банско.

Вместо кратка ваканция обаче, скоро след вечеря в хотела, гостът се почувствал много зле и проявил ясни симптоми на тежко натравяне. Придружаващият го служител на ДАНС незабавно се свързал с шефовете си, от София пристигнал хеликоптер и часове след това човекът бил транспортиран под медицинско наблюдение за Москва.

Редакцията на No Comment направи опит да провери достоверността на предоставените ни данни. Източникът ни беше пределно конкретен, той назова както името на жертвата, деня и часа на инцидента, така и името на хотела, в който високопоставеният гост отседнал в Банско. Става дума за един от най-луксозните хотели в курорта, разположен в стратегическа близост до долната станция на кабинковия лифт.

Установихме, че на 10 октомври 2017 г. премиерът Бойко Борисов сам казва пред журналисти, че му предстои среща с представители на "Росатом".

Това е същият ден, в който, след поредица протести пред Министерски съвет и с посредничеството на Борисов, е постигнато споразумение държавната "Кинтекс" да възобнови поръчките на военна продукция към фирмата на Емилиян Гебрев - "ЕМКО". Двамата дават брифинг пред журналисти и премиерът оправдава бързането да приключи с репликата "Айде и аз да кажа нещо, че от "Росатом" ме чакат". 

Въпреки опитите на няколко медии да получат информация за тази среща по-късно, тя като че ли не се е състояла въобще. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова не знае за нея, а единственото пояснение, което премиерът дава, притиснат с въпроси на брифинга е, че ще говорят за оползотворяването на произведеното от концерна и доставено в България оборудване на АЕЦ "Белене".

На въпрос на No Comment, зададен по телефона на лице от отдел "Връзки с обществеността" на "Росатом", кой би могъл през 2017 г. да обсъжда евентуално развитие на проекта в България, ни посочиха директора по капиталовложенията на концерна Генадий Сахаров. Точно неговото име спомена и нашият източник.

Поради предварителната информация, която имахме, че гостът не се е регистрирал лично в хотела, а това е направил придружаващият го служител от българските служби, не потърсихме потвърждение за присъствието му около датата в Банско.

Според източникът ни, този случай също е разследван - както от българските, така и от руските служби. В Русия лабораторните анализи показали вещество, сходно с намереното от финландската лаборатория при изследването на биологичните проби на Гебрев през 2015 г. 

Накратко, вероятните жертви на семейство "Новичок" са поне 8 - 4 в Солзбъри (Сергей и Юлия Скрипал и няколко месеца след тях случайно намерилите полупразен флакон в парка Чарли Роули и Доун Стържис); и 4 в България - Емилиян и Христо Гебреви, директорът в ЕМКО Валентин Тахчиев и (евентуално) директорът по капиталовложенията на "Росатом" Генадий Сахаров. С изключение на Доун Стържис, всички останали са живи, макар и преминали през тежко лечение и кома.

Запитахме нашия източник каква е неговата версия за тези натравяния. Това, което той сподели е прелюбопитно и поставя още въпроси, на които само разследващите биха могли да отговорят. 

Според него, руските служби и конкретно ГРУ в момента не са хомогенна, строго йерархична структура с ясно поставена цел и подчинени на единно командване.

Точно както и в нашите служби, там цари хаос и "парцелиране" по интереси. Новата генерация агенти не се разбират добре с по-възрастните си колеги. Младите са прагматични и лесно се поставят в услуга на външни икономически, частни интереси. "Старите кучета" пък не одобряват особено Путин и неговата политика да използва близки свои приятели за преразпределяна на огромните богатства на страната. Те често работят за проваляне на някои проекти, от които се очаква приближените до Путин лица да спечелят огромни пари. При това, "старците" го правят и по убеждение, не винаги срещу материална отплата.

Атентатът срещу Сергей Скрипал е дело на пострадали от разкритията му, дадени пред чешките и британските служби, твърди нашият източник. Т.е. вероятно е дело на по-младата генерация в ГРУ, която в момента е на служба.

Същото се отнася и до атаката срещу Гебрев - той действително се е превърнал в мишена заради намерението си да вдигне капитала на "Дунарит" и по приложения от него спасителен план, фактически да стана собственик на дружеството. Всички разсъждения за желанието на свързваната едновременно с Пеевски и с руската ВнешТоргБанк (ВТБ), известна още като "банката на КГБ" или "банката на Путин", офшорка "Виафот" да придобие "Дунарит", заедно с няколко други печеливши предприятия от портфолиото на фалиралата банка КТБ, са верни, твърди източникът. Просто ВТБ е дала "поръчка" на "свои" агенти да сплашат или отстранят прекия конкурент. Преките извършители може да са същите, действали по-късно в Солзбъри.

Не такъв е случаят с руския високопоставен гост, обаче. Според нашият източник, той по-скоро е жертва на "старата гвардия", опитваща да провали или поне да забави максимално работата по проекта "Белене", с цел да реши междуособни конфликти в руската олигархия. Нещо, като "вътрешен проблем", битка между отделни котерии около президента. 

Факт е, че проектът за строежа на АЕЦ "Белене" е най-спиран и пускан в историята на енеретиката ни. Повече от 30-годишната му история сякаш доказва, че не само българската страна не е сигурна в нуждата от него, но и руснаците също не са.
Разбира се, "Росатом" не са и не биха отказали да вземат пари срещу производството на два реактора, което и стана.

У нас постоянната несигурност около проекта прогони всички евентуални инвеститори от трети страни, но в същото среме строежът на необходимата му инфраструктура и издръжката на проекта през годините глътнаха няколко милиарда лева - повечето за строителни дейности, но също така и за консултантски услуги, проектиране и за заплати в специално създаденото дружество. 

Редакцията има и по-просто обяснение на евентуалното натравяне на Сахаров:

Срещата му с премиера фактически е веднага след срещата на Борисов с Гебрев. Който пък, бидейки вече два пъти тровен, сигурно не докосва храни и напитки извън собствения си дом. Макар да е малко вероятно и да повдига цял куп въпроси от съвсем друго естество, съществува възможност гостът да е влязъл в съприкосновение с вещество, предназначено за предишния гост в същата стая. 
Това би означавало, че срещу Гебрев има и още един опит за отравяне - на 10 октомври 2017 г, точно в разгара на скандала с "Кинтекс". 

Много въпроси остават без отговор, както около опитите за убийства у нас и на Острова, така и около "защитата" на руските интереси у нас и на Балканите. Можем само да се надяваме, че бъдещето ще даде някои от тях...

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове