Имаш ли 18 години? Не, на 11 съм, наздраве!

Имаш ли 18 години? Не, на 11 съм, наздраве! - картинка 1

На пияните деца с любов

5/Голям български успех ни връхлетя вчера – нашите тийнейджъри са първи по употреба на алкохол в света. Всеки пети тийнейджър между 11 и 15 години признава, че пие алкохол поне веднъж седмично. Страшничко, нали?

Забелязахте ли, че този път нямаше никакъв отзвук тази новина. Нито медиите, нито Министерството на образованието коментираха тази статистика. Защо ли? Може би, защото това е изцяло проблем на родителите и на нас, като общество. Можем спокойно да кажем, че пиенето е национален спорт в България. Чудим се защо не го легализират като такъв (все пак сме първи в света).

Значи, възникват няколко въпроса на база тази статистика. Защо става дума за деца между 11 и 15 години, а не между 18 и 20 години, които ходят по барове и дискотеки? Къде едно дете на 11 години успява да пие алкохол? Защо не знаят родителите какво правят децата им? На тези три въпроса не можем да дадем смислено обяснение. Но, като че ли, последният е най-показателен затова, как родителският контрол липсва.
Не може  да не забелязваш, че детето ти се прибира вкъщи миришещо на алкохол и това не е инцидентно. А, най-малко веднъж седмично…

Едно е сигурно, изтървали сме положението доста. Родителите и заниженият контрол е само едната страна на проблема. От другата стои продажбата на алкохол и неспазването на закона от страна на продавачите. Не казвайте само, че не можете да прецените „на око“ едно 11-годишно дете. Не, няма как да го сбъркате с човек над 18 години, нали? Просто, както има една приказка, търговията не спи.

И ако за търговците не е проблем че децата пият, то за нас е. Не само защото не упражняваме контрол и не забелязваме децата си. Не само защото „ракия със салата“ е ежедневен модел на много голяма част от българските семейства. А защото вероятно някои от тези деца пият и вкъщи.
Това е българската действителност, за съжаление. Пием, пушим, правим секс от ранна детска възраст. Разбира се, отчитаме, че с всяко поколение нагласите се променят и това е необратим процес. Но, все пак трябва да има и известна доза контрол. Така че ако искаме нашите деца да се развиват в положителна посока, нека да го упражняваме.
/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове