Импийчмънт на президентката Дилма Русеф

Импийчмънт на президентката Дилма Русеф - картинка 1

Долната камара обяви процедура след драматично гласуване

Долната камара на бразилския парламент се обяви за импийчмънт на президентката Дилма Русеф, съобщиха световните агенции. Привържениците на тази инициатива успяха да получат подкрепата на 367 депутати, при необходими за приемането й 342 гласа. Против отстраняването на държавния глава се обявиха 137 депутати, седем се въздържаха, а двама отсъстваха от заседанието.
Гласуването продължи над шест часа, като всеки от присъствалите 513 депутати трябваше да отиде до микрофона и да обяви решението си в продължение на десет секунди.

Но повечето законодатели не спазиха този регламент. Възползвайки се от възможността да се изкажат директно в ефира, гледан от цялата страна, много тях не само правеха гръмки политически изявления, предназначени на потенциалните избиратели, но и изпращаха поздрави на деца, внуци, родители, съпруги и земляци, отбелязва ТАСС. Между привържениците и противниците на импийчмънта неведнъж избухваха сблъсъци и размяна на остри реплики и обиди, атмосферата в залата беше наелектризирана.

В 23.07 часа местно време лагерът на импийчмънта премина необходимите 342 вота /две трети от гласовете/,

необходими за изпращането на процедурата в Сената, който ще има последната дума, предаде Франс прес. Депутатите от дясната опозиция ликуваха, пеейки химна на феновете на националния отбор на Световното първенство по футбол от 2014 г.

"Аз съм бразилец, с много гордост и много любов".


Половина час преди това председателят на парламентарната група на Партията на трудещите се Жозе Гимараис призна "временното поражение". "Превратаджиите спечелиха тук, в камарата", но "това временно поражение не означава, че войната е изгубена", заяви той пред журналисти. "Сега ще водим диалог със Сената, за да може той да коригира действията на пучистите, ръководени от хора без морален авторитет", добави Гимараис.

Процедурата по импийчмънт ще продължи в Сената, който може да сложи край на 13-годишното управление на лявата Партия на трудещите си в силно разделената южноамериканска държава, отбелязва Ройтерс.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове