Индия: Паник бутон във всеки автобус заради вълната от изнасилвания

Индия: Паник бутон във всеки автобус заради вълната от изнасилвания - картинка 1
Индия: Паник бутон във всеки автобус заради вълната от изнасилвания - картинка 2
Индия: Паник бутон във всеки автобус заради вълната от изнасилвания - картинка 3
Индия: Паник бутон във всеки автобус заради вълната от изнасилвания - картинка 4

През 2014 г. са докладвани 36 735 изнасилвания, въпреки че според активисти, реалната бройка е много по-голяма

Паник бутони ще бъдат инсталирани в индийския градски транспорт, за да се осигури сигурността на жените, които са жертви на редовни сексуални набези в многолюдната държава. Това заяви транспортният министър Нитин Гадкари пред журналисти в Ню Делхи, цитиран от The Guardian.

Правителството е подготвило редица мерки, които имат за цел да прекратят сексуалните набези над жени в страната. Те ще влязат в сила от 2-ри юни.

"За да защитим сигурността на жените, взехме решение да въведем в сила задължителни паник бутони в градския транспорт, видео наблюдение и джипиес системи",

заяви Гадкари.

Преди месец, властите в Индия обявиха, че от началото на 2017г., всички мобилни устройства също ще бъдат снабдени с паник бутон срещу сексуални набези.

Темата с масовите изнасилвания в Индия стана публична, след като през декември 2012г. студентката Айша стана жертва на брутална атака с фатален край. Връщайки се вкъщи от кино заедно с приятеля си, група мъже нападнаха двойката, пребиха момчето, а нея изнасилиха в градски автобус. Вследствие на трагедията Айша почина, а в страната се разразиха протести и публични дебати на тема законодателство и сигурност.

Най-актуалните данни на властите сочат, че през 2014 г. са били докладвани 36 735 изнасилвания, въпреки че според активисти, реалната бройка всъщност е много по-голяма.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове