Инициирай референдуми по едни и същи въпроси – да има!

Инициирай референдуми по едни и същи въпроси – да има! - картинка 1

Искаме пряка демокрация, ето ни!

На есен с песен и с нов референдум. Както стана ясно през последните дни освен президентски избори ще има и национално допитване, инициирано от шоумена Слави Трифонов. Така, това е изключително хубаво и демократично.

Днес обаче ще припомним няколко факти от предишното допитване през 2015 година, което бе направено от президента Росен Плевнелиев. Тогава парламентът реши да има национален референдум с въпрос за електронно гласуване.

"За" гласуваха 131 депутати, 41 бяха против, трима се въздържаха.

Преди това парламентът отхвърли два и прие един от общо трите въпроса за допитването, предложени от президента.

Трите въпроса на Плевнелиев бяха:

  1. "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?";
  2. "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?";
  3. "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".

Питането за дистанционно гласуване по електронен начин срещна подкрепата на 146 народни представители, 40 бяха срещу него и 10 се въздържаха. Така българите гласувахме по този единствен въпрос на 25-ти октомври 2015 година.

Тази година отново сме на референдум. Забележете обаче как е формулиран третият въпрос, който бе приет от Народното събрание. А, сега да видим въпросите от тазгодишното допитване на Слави:

  1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
  2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
  3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
  4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
  5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
  6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Какво забелязваме тук? Че въпросът за електронното гласуване е еднакъв с този на Плевнелиев. При положение, че вече бяхме питани за това, защо пак да отговаряме? Така или иначе референдумът на президента мина, нали така?

Затова и съвсем основателно се искаше  въпросът за електронното гласуване да бъде премахнат. Но в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление изрично се казва, че въпросите на референдумите могат да бъдат редактирани, но не може да се премахва! В този ред на мисли как така от 3 остана 1 въпрос на миналото допитване? Но, мълчи сърце! Това е друга тема….

По принцип няма смисъл народът да гласува за един и същ въпрос по 100 пъти, при положение, че референдумът на президента беше приет. Българите казаха „да“ на електронното гласуване? Защо се налага пак да ги питаме същото?

В закона пише така: Чл.23, ал. 2: Ако предложението, предмет на референдума, не е прието, национален референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от две години от датата на произвеждането на референдума.

Е, да, де, ама той беше приет. Така че вече не се налага да питаме, нали така? Иначе инициативата на Слави Трифонов е добра, защото националното допитване е висша форма на пряка демокрация. Ако въобще може да се нарече демокрация нашата форма на управление.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове