Intel - Голиат, който заспа

Intel - Голиат, който заспа - картинка 1

Мултинационалната корпорация Intel обяви, че ще съкрати 12 хиляди работни места в световен мащаб, равняващ се на 11% от работната й сила

Това се случва в момента, в който компанията се отдръпва от своя традиционен бизнес за продажба на чипове, използвани в персонални компютри.

В имейл до служителите, главният изпълнителен директор Браян Крзанич споделя, че след преструктурирането компанията ще стане по-продуктивна и с по-широк обхват.

Това са най-сериозните съкращения в компанията от десетилетие насам и са провокирани от застоя на пазара на персонални компютри.

Главният финансов директор на Intel, Стейси Смит заяви, че нямаляването на половината от работната сила, 6 000 души, ще бъде изпълнено до края на тази година. Базираната в Санта Клара, Калифорния, компания  в момента има около 112 400 служители по целия свят. Тъй като промяната ще бъде много трудна за служителите, Смит, в интервю за USA TODAY, отказа да каже къде ще се случат по-голяма част от уволненията.

Съкращенията ще имат необикновено голям размер в Орегон и особено района Портланд. Intel е най-големият частен работодател в Орегон, с 18 500 работници в шест кампуса западно от Портланд.

Компанията Intel твърди, че се очаква благодарение на съкращенията да бъдат спестени около $750 млн. през 2016г. Най-големият производител на чипове в света освен това сви своята прогноза за годишните си приходи. Сега той очаква те да нараснат с около 5 на сто, което е под предишната прогноза - от 5 до 9%.

Печалбата на компанията за първото тримесечие е 42 цента на акция, което е над отчетените година по-рано 41 цента на акция. Нетните приходи са скочили до 13,70 млрд. долара от 12,78 млрд. долара. До вторник акциите на Intel бележеха спад от 8,4% за годината. Във вторник книжата потънаха с 2,6% до 30,78 долара в следборсовата търговия.

С това компанията отговори на очакванията на анализаторите, като също така обяви, че сегашният финансов директор Смит ще поеме нова роля - да ръководи продажбите, производството и операциите.

Компанията има служители още и в Рио Ранчо (2300), в Ню Мексико, в Хъдсън (1700), в Остин и Плано (2300), в Тексас и в Белвю, Вашингтон (1000).

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове