Интелигентността се оказва истинско проклятие

Интелигентността се оказва истинско проклятие - картинка 1

Очакванията спрямо интелигентните хора са винаги завишени

Може би си мислите, че животът ви би бил по-лесен, по-щастлив и по-пълноценен, ако можехте да използвате пълния капацитет на ума си. Но това едва ли е вярно, съдейки по отговорите на въпроса „Кога интелигентността се превръща в проклятие?“, зададен в Quora.

Потребител на социалната платформа пуска запитване относно негативните страни на това да си супер интелигентен. Коментарите са меко казано изненадващи и много разнообразни. Business Insider публикува някои от най-провокиращите мисълта мнения на потребители. Те може да ви накарат да сте благодарни за това, че не сте сред най-умните хора в света.

Умните хора повече мислят, отколкото чувстват. Един от потребителите пише: „Аз ясно разпознавам емоциите си, но никога не съм изпитвал нужда да ги показвам, нито съм се чувствал облекчен, след като съм ги споделил с околните“. Това изказване обозначава разграничението между когнитивните и емоционалните умения на хората. Високо интелигентните хора залагат повече на думите, които се явяват параван за емоциите им, докато другите  крещят, жестикулират с ръце (понякога и с цялото си тяло) и настроенията им са изписани върху лицата им. Дали това е добре или не, не е доказано научно, нито е открита връзката между интелекта и израза на емоционалното състояние. Единственият потвърден факт е, че високата емоционална интелигентност компенсира ниските когнитивни заложби на човек.

Очакванията спрямо интелигентните хора са винаги завишени. Ако умственият капацитет на един човек е голям, хората около него ще очакват и резултатите му във всичко, което прави, да са най—добрите. Това може да доведе до състояние на паника и претоварване в резултат на страх дали тези очаквания ще бъдат оправдани. Освен това напрежението пречи на интелигентните хора да поемат повече рискове, защото притеснението от провал при тях е много по-силно изразено.

Има шанс интелигентните хора никога да не научат смисъла на фразата „трудя се здраво“. Голяма част от потребителите на Quora коментират, че някои от най-умните хора развиват усещането, че могат да постигнат всичко с по-малко усилия и подценяват стойността на труда като цяло. Това може да им изиграе лоша шега, защото те може никога да не развият уменията, необходими за постигане на наистина големите успех.

Околните изпитват дискомфорт от това, че умните хора винаги ги коригират по време на разговор. Ако сте толкова интелигентни, ерудирани и т.н., си мислите, че знаете всичко. Може и да е вярно, а може и да не е. Но когато разговаряте с някого и той изкаже грешно твърдение или теория, е трудно да се сдържите и да не го коригирате. В това отношения винаги трябва да се внимава, да не се наранят чувствата и достойнството на събеседника. Умните хора обичат да поправят другите, но това може да се окаже негативен фактор, който да редуцира значително броя на социалните им контакти.

Склонни са да премислят нещата отново и отново.. и отново. Колкото повече знаете, толкова повече ще мислите и анализирате нещата, които се случват около вас или планирате да се случат в един бъдещ момент. „Вие осъзнавате преходността на всичко и факта, че всичко около вас ще изчезне един ден. Знаете, че нищо няма значение. Може да търсите отговори, които никога да не намерите и това ще ви подлуди“, пише една от потребителките под запитването в Quora. Има изследване, което потвърждава, че високата интелигентност наистина е свързана с повече негативни и тревожни преживявания и склонност към анализ и на най-дребните детайли.

Интелигентните хора ясно осъзнават колко малко всъщност знаят. Една от най-отрицателните страни на супер ума е, че много ясно разбирате докъде се простират границите на собствените ви познания и колко нищожни са те в сравнение с цялото познание на света. „Интелигентността може да е истинско проклятие“, казва един от потребителите. Това води до понижаване на личната самооценка. Социален експеримент доказва, че колкото по-високо е IQ-то на някого, толкова повече се самоподценява той, защото знае, че има много неща, които са му непознати и неизвестни. И обратното – по-ниско интелигентните хора са по-самоуверени, защото вярват, че знаят всичко, което им е необходимо.

 

Източник: Expert.bg

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове