Инвеститорите бягат от България, а комунизмът се завръща

Инвеститорите бягат от България, а комунизмът се завръща - картинка 1

Полуироничен поглед към драмата "Гинка купува ЧЕЗ"

В безумния фарс с ЧЕЗ, който се разиграва пред очите ни, има толкова много димки, политически глупости и популизъм, че се изпуска най-важното. Началото и краят.

Началото на драмата. ЧЕЗ се опитва година и половина да избяга от България. Ама толкова отчаяно, че е готова на всякаква оферта, само и само да се махне. По причини, които не ги крие: лоша съдебна система и политически натиск. Държавна или частна, хубава или лоша, ЧЕЗ е голяма компания. С влияние в Европа. Сега инвестира в Германия. И в много други страни. Бяга само от България. Заради лоша съдебна система и политически натиск. Преди това само Албания е развалила договора си с ЧЕЗ. Компанията отказва да се поддаде на изнудване на тамошните политици.

Та, това е началото. Крупна европейска компания бяга от държавата ни. Заедно с много други големи европейски компании. Сещате ли се това какви знаци изпраща на всички потенциални инвеститори, фондове, фирми или който и да е луд, който случайно си е помислил да работи в България?

Краят на драмата. На срещата с Гинка Върбакова Борисов поискал държавата да има контролен дял в бизнеса на ЧЕЗ. Кратко и ясно. Официално правителствено искане за национализация.

Ами ако утре двама служители подадат оплакване, че сте им забавили заплатите и държавата поиска 1/3 от фирмата, за да гарантира правата? Към това ли се движим? Национално отговорна национализация с цел стабилност?

Да повторим жизнения цикъл: В началото съсипваш съдебната система и оказваш политически натиск, а на финала, като изгониш европейските компании, принудително национализираш.

Казвах ви аз преди две години, че се надига пълзяща рекомунизация. Мразя да съм прав за подобни неща...

Че комунистите, уффф, сори, социалистите де, искат национализация, е разбираемо. Че патриотите искат да изгонят всичко европейско, също е ясно. Че герб го предлагат, е, нали, всички са комунисти... 

Не разбирам само, толкова ли не остана поне една наистина про-европейска политическа сила?

Комунизмът се завръща. Спете спокойно деца. 

Хубава вечер! 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове