Инвеститорът при Алепу: И да ме задължат, няма да го съборя

Инвеститорът при Алепу: И да ме задължат, няма да го съборя - картинка 1

Върховният административен съд (ВАС) определи за нищожно строителното разрешително за комплекса за т.нар. подпорна стена-хотел

"Дори и да ми бъде вменено да премахна това съоръжение, категорично няма да го направя, тъй като не мога да поема риска да предизвикам една бъдеща екокатастрофа, тъй като пречиствателната станция е сериозно застрашена да бъде повлечена надолу, ако свлачището се активизира."

Такава заявка даде днес в ефира на БНТ инвеститорът на курортния комплекс край Алепу - Стоян Василев. 

Вчера Върховният административен съд (ВАС) определи за нищожно разрешителното за комплекса за т.нар. подпорна стена-хотел, защото се явява като второ такова, а Василев се закани да съди държавата в Страсбург. Днес определи решението на ВАС като "популистко решение в стил да се харесаме на хората".

"Проблемът в случая е, че никой не си задава въпроса какви ще са последствията", заяви още Василев, визирайки пречиствателната станция на намиращия се в съседство комплекс "Св. Тома". Който пък, според доклади в екоминистерството, може и да е оказал влияние за активизирането на свлачището, от което тръгва цялата сага. 

Въпросителни около комплекса, започнал като укрепване на свлачището на т.нар. Шофьорски плаж обаче все още има. Прокуратурата протестира разрешение на строеж, издадено на 10 септември 2018 г. от главния архитект на община Созопол, защото то се явяваше второ, издадено половин година след първото. Първото е от 26 февруари 2018 г. и е за укрепване на свлачището.

С нотариално заверена декларация от 28 август 2018 г. обаче възложителят декларирал, че това разрешително няма да бъде използвано, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване. Според първоначалния план свлачището е трябвало да бъде укрепено с "пилоти", т.е. като стена. С решението на ВАС би следвало в сила да е първоначалното разршително.

Самото брегоукрепително съоръжение в този му вид пък бе въведено в експлоатация без забележки. 

Междувременно

Проектът за курортния комплекс "Алепу Вилидж" бе на дъщерното на "Главболгарстрой" дружество "ГБС Турс" в партньорство с "Алепу Вилидж" АД. С разрастването на скандала с "подпорната стена-хотел" обаче ГБС реши да се откаже от него и все още не много ясно как като нов инвеститор за комплекса бе представен общинският съветник от Приморско Стоян Василев.

Той реши да смени името и облика му, като анонсира, че вече ще се казва "Антеа Резидънс" и ще се строи не върху брегоукрепителното съоръжение, а пред него. Към онзи момент двете страни по сделката отказваха да обявят някакви параметри около нея, като най-любопитна бе встъпителната имуществената декларация на Василев, представена пред КПКОНПИ в качеството му на общински съветник от 2019 г. В нея е посочил само 50 на сто дял от „Васт 08“ ООД  - дружество, регистрирано през 2008 г., в което Василев е съдружник с руския гражданин Вадим Лесюис и което нямаше нито един подаден годишен финансов отчет.

 

След изпълнението на „Алепу Вилидж“ бе предвидено и това на „Алепу Бриз Вилидж“. Двата курортни комплекса на „ГБС Турс“ (към онзи момент) на практика бяха едно цяло, но вторият е „на втора линия“. И като едно цяло са получили и положително становище от екоинспекцията в Бургас през декември 2017 г. Става въпрос за общо 20 878 кв. м.

Първият комплекс, този върху „брегоукрепителното противосвлачищно съоръжение“, е с площ от 7568 кв. м, а този на втора линия - 13 290 кв. м. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове