Ирак издирва откраднат радиоактивен материал

Ирак издирва откраднат радиоактивен материал - картинка 1

Заподозрените са боиците от "Ислямска държава"

5/Ирак издирва изключително опасен радиоактивен материал, който бил откраднат през ноември. Властите се опасяват, че той може да е попаднал в ръцете на "Ислямска държава". Това съобщава "Ройтерс", цитирано от агенция "Фокус".

Откраднатият материал се намира в защитна кутия с размерите на лаптоп и е изчезнал през ноември от сграда близо до южния град Басра, която принадлежи на американската петролна компания „Уедърфорд“.

Говорител на иракското министерство на околната среда е отказал коментар. Говорител на компанията в Ирак също не се е съгласил да коментира информацията, а от централата в Хюстън не са отговорили на запитване.

Устройството, използващо гама лъчи за намирането на пукнатини в материали, които участват в изграждането на тръбопроводите, е собственост на установената в Истанбул компания SGS Turkey.

Американски държавен служител е потвърдил,

че САЩ са осведомени, че Ирак е съобщил на Международната агенция за атомна енергетика за изчезването на специализирана камера, която съдържа високо радиоактивния иридий-192.7.

Въпреки това, иракските специалисти са на мнение, че повечето терористични организации като ДАЕШ нямат необходимия ресурс, за да възпроизведат ядрена бомба.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове