Иран открива нова военноморска база близо до Ормузкия проток

Иран открива нова военноморска база близо до Ормузкия проток - картинка 1

Американският самолетоносач "Нимиц" влиза в Ормузкия проток. Кадърът е публикуван на сайта на Корпуса на гвердейците на ислямската революция.

Снимка: АП / БТА

Лавров и Зариф разговаряха как да блокират опита на САЩ да върне изцяло международните санкции срещу Техеран

Корпусът на гвардейците на ислямската революция (КГИР), идеологическата армия на Иран, откри нова военноморска база, която трябва да осигури "доминацията" му в стратегическия Ормузки проток в Персийския залив, съобщи иранска държавна медия, цитирана от Франс прес.

Новината идва след месеци на напрежение между Техеран и заклетия му враг Вашингтон.
Базата, наименувана в чест на "мъченика Сайед Маджид Рахбар", се намира в иранската провинция Хормозган, разположена близо до входа на Ормузкия проток, през който преминава една пета от световния износ на петрол.
Тази стратегическа морска артерия и прилежащите води на Персийския залив се превърнаха в сцена на остро напрежение между Иран и САЩ през последната година, през която бяха извършвани мистериозни атаки срещу кораби, сваляни дронове и задържани петролни танкери.

"Тази база е изградена с цел да се контролира изцяло екстратериториалното влизане и излизане на самолети и кораби" във водите на Залива, заяви командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция генерал Хосейн Салами.
"Тази база е един от най-стратегическите отбранителни обекти на страната", добави генералът.

Военноморските сили на КГИР, които действат отделно от останалите въоръжени сили на Иран, "занапред ще разполагат с много мощна военноморска база", изградена за шест години, каза Салами.

В същото време външните министри на Русия и Иран - Сергей Лавров и Мохамад Джавад Зариф - проведоха трета среща за последните няколко месеца, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
На срещата в Москва Лавров и Зариф обсъдиха бъдещето на иранското ядрено споразумение, противодействието на САЩ, регионални въпроси и двустранното сътрудничество. 

Руският външен министър определи разговорите като съдържателни, откровени и белязани от взаимно доверие.
Лавров и Зариф призоваха за запазване на ядреното споразумение и се обявиха против оказването на външен натиск.
Те определиха като неприемливи действията на САЩ във връзка с възобновяване на санкциите на ООН срещу Иран.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове