Иран предупреди: Санкциите срещу аятолах Хаменей са край на дипломацията със САЩ

Иран предупреди: Санкциите срещу аятолах Хаменей са край на дипломацията със САЩ - картинка 1

Франция, Великобритания и Германия предупредиха Иран, че Техеран ще се сблъска със сериозни последици, ако намали степента на изпълнението на ядреното споразумение от 2015 г.

Решението на Съединените щати да наложат санкции на ирански лидери, сред които и върховният ръководител на страната аятолах Али Хаменей, означават край на дипломацията между Техеран и Вашингтон. 

Това предупреди днес говорителят на иранското министерство на външните работи Абас Мусави. Той написа в Туитър, че "налагането на безполезни санкции на иранския върховен ръководител и на министъра на външните работи затвори за постоянно пътя пред дипломацията". Отчаяната администрация на Тръмп унищожава установените международни механизми за поддържане на световния мир и сигурност, подчерта той. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви строги санкции срещу Иран вчера, заради свалянето на американски дрон миналата седмица, предаде Ройтерс. Санкциите засягат иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, съобщи Тръмп.

Франция, Великобритания и Германия предупредиха Иран, че Техеран ще се сблъска със сериозни последици, ако намали степента на изпълнението на ядреното споразумение от 2015 г., съобщиха Ройтерс и БТА. 

Дипломатическият демарш е бил отправен на 22 юни. Източниците уточниха, че целта е била Иран да бъде предупреден да не намалява задълженията си по споразумението. 

Засега не е ясно обаче какви ще са последиците за Иран, ако не изпълнява задълженията си. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп едностранно се изтегли от споразумението миналата година и започна отново да налага американските санкции. Миналата седмица пък Иран заплаши на 27 юни да прекрати спазването на лимита, наложен със сделката от 2015 г. върху неговите запаси от уран. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове