Иран забрани добива на биткойни заради проблеми с електроснабдяването

Иран забрани добива на биткойни заради проблеми с електроснабдяването - картинка 1

Консумацията е толкова висока, че лечебни заведения се затрудняват да поддържат хладилниците за ваксини

Правителството на Иран обяви забрана за добив (т.нар. "копаене") на биткойн и на други криптовалути, обяви в сряда президентът на страната Хасан Рохани. Иранските власти обвиняват процеса за прекъсванията на тока в редица градове на азиатската държава, съобщава бизнес телевизията CNBC, цитирана от БНР.

Забраната влиза в сила незабавно и ще бъде в сила до 22-ри септември, каза Рохани пред държавната телевизия, което се отчита като пореден знак за отхвърлянето на популярната цифрова валута.

Иранската столица Техеран и няколко други големи града се сблъскват с множество ежедневни прекъсвания на електрозахранването през последните няколко месеца и управляващите обвиняват за това както недостига на природен газ и продължителната суша, която затруднява хидроелектрическите централи в страната, така и все добиването на биткойни.

По-голямата част от потреблението на енергия в резултат на добива на биткойни идва от т.нар. "незаконни миньори" или онези, които работят без лицензи, посочват правителствените служители.

Това предизвика национални репресии срещу тях, както и временно спиране на електроенергията на законни ферми за биткойни, тъй като в същото време търсенето на електроенергия се е увеличило благодарение на нарасналото потребление заради разпорежданията за оставане вкъщи поради пандемията. Тъй като температурите в страната се повишават, консумацията на енергия през последните седмици е толкова висока, че някои лечебни заведения изпитват сериозно трудности да поддържат своите хладилни помещения за ваксини срещу COVID-19.

Правителството на Иран посочва, че 85% от добива на биткойни в страната се извършва незаконно. В страната с 82 милиона души население има 50 лицензирани миньорски ферми, които използват общо 209 мегавата мощност, заяви в сряда иранската държавна електрическа компания "Танавир".

Криптовалутата, която достигна рекордно високи цени през април над 63 000 долара, се оказа в последно време под натиск от продажби заради енергийната интензивност, произтичаща от нейното добиване и произтичащите от това екологични разходи.

Биткойн миньорите използват специално изградени компютри за решаване на сложни математически уравнения, които ефективно дават възможност за осъществяване на биткойн транзакции. Миньорите са възнаградени за усилията си в цифровата валута.

 

Целият процес обаче е изключително енергоемък поради количеството енергия, използвана от компютрите.

Трябва да се има предвид, че Иран е сред страните от топ 10 за "копаене" на биткойни.

В периода от януари до април тази година около 4,5% от целия добив на биткойни в световен мащаб се е състоял в Иран, според блокчейн аналитичната компания Elliptic. Това поставя страната сред първите 10 в света, докато Китай е на първо място с близо 70%.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове