Ирански вълнения: Реформатори спечелиха парламентарните избори в Иран

До какво ще доведе победата на "Надежда"?

5/Една държава, която се намира на стотици километри от нас, но събитията в нея, на които ставаме свидетели не могат да се отминат просто ей така, без да бъдат коментирани. Историческите избори в Иран, проведени вчера, породиха много анализи и коментари на тема

„бъдещето на държавата, или на къде ще поеме Иран“.

Днес станаха ясни окончателните резултати от изборите за Съвет на експертите в Техеран, носещ отговорност за избора на следващия ирански върховен лидер. Най-голям брой гласове спечелиха представителите на умереното крило на иранските духовници – председателят на Съвета по целесъобразност на приетите решение и бивш президент на Иран (1989-1997) аятолах Али Акбар Хашеми-Рафсанджани и действащият президент на Иран ходжат-ал-ислам Хасан Рухани. Новият състав на Съвета на експертите на столицата включва 16 теолози и шиитски юристи.

Сегашният председател на Съвета на експертите – аятолах Мохамед Язди, смятан за представител на ултраконсерваторите, заема 15-то място. Освен това реформаторите спечелиха и органът, който избира върховният водач на страната - парламента. Резултатите, съобщени от държавната телевизия, показват, че реформистите, които подкрепят разширяване на социалните свободи и поддържане на контакти със Запада, печелят най-малко 85 места, докато умерените консерватори вземат 73 места. Заедно те имат мнозинство в 290-местния парламент.

Това поражда редица въпроси, като например на къде ще тръгне Иран? Дали ще има реформи, които ще донесат на страната по-демократични промени?

Срещу реформите на президента Хасан Рухани (от Партията на умереността и развитието) имаше ожесточена съпротива в парламента, доминиран от консерватори. Сега печеленето на изборите му дават възможност да се отърве от критиците си, , пише Фаршид Мотахари от ДПА, цитиран от БТА и „Дневник“.

Като цяло, мненията за спечелването на изборите от Рухани са обединени около тезата, че Иран ще се отвори към Запада и в страната ще настъпят редица промени, пише „The Guardian”.

A, резултатите показват, че консерваторите могат да изгубят доминацията си в 88-членния съвет.

В първите избори, проведени след ядрената сделка и вдигането на международните санкции от миналата година, нито един от трите основни политически лагера на Иран - реформатори, консерватори и хардлайнери - не се очакваше да спечели категорично мнозинство в парламента, коментира АП. Ранните резултати обаче показаха едно удивително силно представяне за реформаторите от повече от десетилетие насам. Умерените консерватори също спечелиха места в парламента и ако решат да сформират коалиция с реформаторите,

те биха могли да сложат край на доминацията на хардлайнерите в парламента, които застанаха твърдо против ядрената сделка..

Факт е, че съществуващата вече близо 12 години коалиция между консерваторите и ултраконсервативните, които бяха тясно свързани с бившия президент Махмуд Ахмадинеджад, изобщо не бе хармонична. Всички помним революциите през 2009 година.

Тогава в иранската столица Техеран за три дни се проведоха най-големите и ожесточени антиправителствени митинги от Ислямската революция през 1979 г.

Демократичният процес, свободното слово, възможността хората мирно да изразяват несъгласието си - всички тези неща са универсални ценности и е необходимо да бъдат уважавани. Но тогава какво направиха властите? Ограничиха достъпа на иранци до социалните мрежи (именно там се организираха масовите демонстрации).  Затова, Иран има нужда от промяна, пише „Ройтерс“.

„Държавата може да живее като затворена система, но не може да забогатее, ако сама потребява своите блага.“, смятат световни анализатори. Затова и пътят, който избраха иранците е ориентиран към Запада. И най-важното нещо, което научихме от тях, е, че хората искат свободно да мислят и да живеят.

Младите в Иран ще имат бъдещето, което заслужават.

Иран вървя по „трънливия“ път на санкциите цели 30 години. И именно заради провеждането на изборите, те паднаха през януари. Това беше и моментът, когато обикновените хора в Иран започнаха да усещат в ежедневието си ползите от ядреното споразумение, постигнато във Виена през лятото - с възстановяване на връзките между иранските банки и европейската финансова система, както и чрез възможностите за бизнес на частни фирми без страх от западни санкции.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове