Иранският лидер Хасан Рохани скочи в защита на жените

Иранският лидер Хасан Рохани скочи в защита на жените - картинка 1

След Саудитска Арабия, Иран също се изправя срещу моралната полиция

Иранският президент Хасан Рохани влезе в конфликт с хилядите агенти под прикритие, които следят за спазването на религиозните правила в страната. Рохани разкритикува това, че агентите докладват за млади жени, които не носят правилно своите хиджаби и тези, които слушат шумно музика в своите коли.

В момента, в столицата на Иран – Техеран патрулират около 7000 подобни агенти,

но според шефа на полицията в града, агентите нямат право да арестуват хора, а само да ги докладват на полицията за нередно поведение. В действително, обаче не е така.

Моралната полиция, често задържа жени, които носят светли дрехи, разхлабен хиджаб или грим по улиците.

Те могат да задържат и момчета, когато техният външен вид е твърде западен.

Президента Рохани, бе избран благодарение на младите либерални гласоподаватели. Тогава той обеща, че ще посвети своето президентството на опазване на гражданските свободи. Пред новинарската агенция ISNA Рохани, заяви:

“Първият ни дълг е да зачитаме личността и достойнството на хората. Бог е дарил достойнство на всички човешки същества и това достойнство предхожда религията.“

Миналата година, Рохани заявява, че полицията трябва да прилага законите на държавата, а не религията. Основната съпротива от консервативните политически среди и върховния лидер аятолах Али Хаменей,

който отговаря за духовното законодателство и владее апарата за сигурност, включително армията и полицията.

Миналата седмица, Саудитска арабия взе решение, да ограничи правата на тяхната религиозна полиция – Хая, която вече не може да задържа хора, а само да ги докладва на полицейските власти.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове