Иранският сценарий диша във врата на Саудитска Арабия

Иранският сценарий диша във врата на Саудитска Арабия - картинка 1

Иранските протести започнаха в град Машхад, вторият по големина в страната, след скок на цените на яйцата и най-общо на разходите за живот

В началото на януари саудитският крал Салман бин Абдул Aзиз реши да разблокира 52 милиарда риала (около 11,4 милиарда евро) под формата на бонуси и надбавки, за да подкрепи покупателната способност на саудитците. Неслучайно това идва в момент, когато Иран изпитва вълна от протести срещу нарастващите разходи за живот, пише базираното в Лондон арабско онлайн издание "Рай ал-Яум", цитирано от news.bg.

Иранските протести започнаха в град Машхад, вторият по големина в страната, след скок на цените на яйцата и най-общо на разходите за живот. Тези икономически искания се превърнаха постепенно в политически. Президентът Хасан Рохани беше обвинен, че не е спазил обещанията си за просперитет и борба срещу бедността и корупцията.

Изглежда цените в Саудитска Арабия също са се увеличили рязко и това се случва точно на 1 януари заради въвеждането на ДДС (5%) и рязкото намаляване на някои субсидии, като тази за бензина, чиято цена почти се е удвоила. Реакциите, които можеха да се наблюдават в социалните мрежи, показват, че недоволството в страната е силно до такава степен, че не е изключено да станем свидетели на събития, подобни на наблюдаваните в Иран. Без съмнение, саудитският крал е имал за цел да предотврати избухването на подобни улични протести.

Скъпи военни интервенции

Саудитските медии аплодират иранците, когато настояват властите да прекратят интервенционистката си политика и да спрат да наливат колосални суми в съюзнически политически групи (често шиитски милиции) в региона и по-специално в Сирия, Ливан, Газа, Йемен. Но същите тези медии забравят, че собствената им страна харчи милиарди за регионални интервенции, особено в Йемен, но също така и по-малко директно в Сирия. Нещо повече, уахабитското кралство подпомогна режима на маршал Абдул Фатах ас-Сиси в Египет, като му даде повече от 30 милиарда риала (около 6,6 милиарда евро).

През 2011 г. бившият крал на Саудитска Арабия, покойният Абдулла, беше разблокирал кокетната сума от 130 милиарда долара под формата на различни и разнообразни субсидии (включително значителни увеличения на заплатите на полицаите и военните, както и програми за жилищно строителство). Тогава целта беше страната да бъде предпазена от вълната от арабски революции, която беше засегнала Тунис, Египет, Либия и Йемен. Крал Абдулла се беше възползвал от много по-благоприятна ситуация, с валутни резерви в размер на 800 милиарда долара и цена на петрола от 120 долара за барел.

През последните три години саудитската държава има бюджетни дефицити. За 2018 г. дефицитът е бил изчислен на 200 милиарда риала (около 44 милиарда евро), но към това би трябвало да се добавят и 52 млрд. риала допълнителни разходи.

Разбира се, в краткосрочен план режимът изглежда успя да си купи социален мир, но в дългосрочен план същите причини ще доведат до същите последици. С други думи, ако структурните проблеми на саудитската икономика продължат, вдигането на цените и налагането на нови данъци не могат да бъдат вечно отлагани или компенсирани и рискът недоволството да избухне остава.

Методът на конфронтация

Тези дни крал Салман отбелязва третата годишнина от от възкачването си на престола. Той преобърна много неща в своята страна. Първоначално елиминира последователно двама престолонаследници, за да позволи на собствения си син Мохамед бин Салман да се превърне в директен претендент за трона. След това именно този престолонаследник обяви безпрецедентен проект за икономическа модернизация, както и обществени реформи, особено в полза на жените (като например свидетелство за управление на моторни превозни средства). Същевременно той пое риска да разхлаби чарковете на режима, в чиито първи редици са официалните религиозни власти, и да разклати сплотеността на управляващото семейство.

Младият принц наистина е възприел метода на конфронтация, като елиминира много други принцове, които вероятно щяха да го засенчат. Някои все още са арестувани по обвинение в корупция. Към тях сега се присъединяват единадесет други принцове (от втори ранг). На 4 януари те се събраха пред кралския дворец в Рияд, за да протестират срещу орязването на конкретни безвъзмездни субсидии за членовете на кралското семейство. Те бяха арестувани и после изпратени в затвора Ал-Хайер, който има зловеща репутация.

Което означава, че режимът приема на сериозно риска, че всяка проява на недоволство може да има ефекта на снежната топка.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове