Иранските спецчасти са планирали терористични атаки в България

Иранските спецчасти са планирали терористични атаки в България - картинка 1

Нов доклад потвърждава предишни изводи на американското разузнаване

Нов доклад на ЦРУ, цитиран от БГНЕС, твърди, че "през последните години планиране на силите на елитните ирански части  ''Кудс'' за терористични атаки беше открито и предотвратено в много страни по света, включително Албания, Бахрейн, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Дания, Франция, Германия, Кения, Турция и САЩ".

Силите ''Кудс'' са част от 125-хилядният Корпус на Ислямската революционна гвардия (IRGC), създаден през май 1979 г. от Хосеин Саламин. Твърди се, че тази организация е включена в списъка на терористичните групи от правителството на САЩ през 2019 г. и че наброява 150 000 души, способни да атакуват когато иранското правителство сметне за разумно.

Албания е застрашена от над 65 терористични организации, включително ИДИЛ и иранския корпус на Ислямската революционна гвардия. Това според "Ора нюз", е посочено в доклада на разузнавателната агенция (ЦРУ), която актуализира данните за Албания. В доклада се посочва още, че в Албания са инсталирани терористични клетки на Иранската революционна гвардия, които могат да извършат атаки по всяко време. Тя е възлова точка в мрежата на ИДИЛ за набиране и обучение на хора, които след това са изпращани да се бият заедно с ИД в Сирия, Либия или Ирак. 

В началото на миналата година по заповед на президента Доналд Тръмп бе убит иранският генерал и главнокомандващ на ''Кудс'' Касем Солеймани. Според резолюция, внесена в американския Сенат, Солеймани е планирал атаки в България, Германия, Босна и Херцеговина, Кения, Бахрейн и Турция. Твърди се, че той е бил замесен и в организирането на атентата в Сарафово през 2012 г.  Макар че групировката ''Хизбула'' се смята за отговорна за атентата, според САЩ "Кудс" е основният ирански механизъм, който обучава групировките в Близкия изток като ливанската ''Хизбула'' и палестинската ''Ислямски джихад''.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове