ISIS и милионите, спечелени от петрол

ISIS и милионите, спечелени от петрол - картинка 1

Запасите от ресурси и сделката Aсад

Така наречената "Ислямска държава" дължи невероятния си възход и на парите - на главозамайващи приходи от контрабандата на петрол, от изнудване, принудителни данъци и други обири. Сега кранчетата едно по едно спират да текат.

Сирийското правителство прекрати всякакви взаимоотношения с ислямската държава, за да помага на джихадистите да спечелят повече от $40 милиона на месец от продажбата на петрол. Документите са разкрити от американска и британска акция.

Хиляди таблици и сметки водени от шефа на групировката, занимаваща се с петрол, Абу Саяф, бяха намерени при една от най-големите разузнавателни групировки в историята на специалните части на САЩ. Тези документи разкриват как през миналата година двете страни били сключили взаимно изгодно споразумение, въпреки че са във война помежду си.

"The Telegraph" съобщава за режимът на закупуване на петрол от джихадистите, но документите, излезли откритo от Wall Street Journal, показват мащаба на тайното споразумение.

В разгара на производството в края на 2014г. до началото на 2015 г., ISIL записва $40,7 милиона печалба всеки месец. ISIL също така се съюзяват с италианската мафия за контрабанда на канабис в Европа. Документът описва съществуващите споразумения, позволяващи транзит с помощта на тръбопровод и камиони от контролираните от правителството области.

Мъж, познат само с неговият боен псевдоним, Абу Саяф, тунизиец, преместил се в Ирак след падането на Саддам Хюсеин, става близък с редица високопоставени сунитски екстремисти по време на инвазията на САЩ, включително и основателят на ISIL Абу Бакр ал-Багдади.

Документите разкриват как вместо да се отърват от държавните служители в областта, на тях се предлагат хубави заплати, за да останат - понякога дори и четири пъти над общо приетата. Въпреки заплахите му отправяни към служителите му, че ще ги обезглави или ще ги прати в изгнание, работата му носи добри резултати, той става средство за подпомагане това да стане най-богатата терористична група в света.

Електронните таблици извлечени от откритите документи показват запасите от ресурси на ISIL през първите шест месеца, приключили през февруари 2015г. в размер на 289 500 000$ - около 70 на сто, от които дойдоха от петролни области.

Огромните печалби продължават до смъртта на Абу Саяф, при нападение, извършено от специалните части на САЩ.

"Сега имаме купища данни за това как ISIS работи, комуникира и по какъв начин печели парите си" - казва американски служител след нападението.

Президентът на САЩ Барак Обама, на посещението си в Германия, заявява, че ще увеличи от 50 до 300 броя на американските войски, включително и специалните части

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове