Искате да сте уникален? Вземете си панагюрска фамилия!

"Келешев", "Сополов" или "Бакърджиев" - избирате Вие

Замисляли сте се откъде идва фамилията ви? В българската традиция фамилните имена се сформират по няколко начина: по личното име на ваш далечен прадядо (понякога и на прабаба), чрез занаята, който е практикувал вашия прародител, чрез прякори, които е е носил и чрез географските населени места.

Най-разпространен начин за отбелязване принадлежността към някоя от горните характеристики е частицата за притежание или иначе казано българските фамилни имена най-често завършват на –ов (мъжки род) и -ова (женски род).

В този материал, ще ви отведем в един възрожденски град, където старите фамилни имена са се запазили до ден днешен. Ще се удивите на звученето на фамилиите в град Панагюрище. Но иначе, всички знаем с какво е известен той!

Възрожденският дух на Панагюрище не може да бъде забаравен от нито един българин. Накратко ще спомена, че Райна Княгиня е родом оттам.  А, през 1876 става център на 4-и революционен окръг и главен град на Априлското въстание. При потушаването на въстанието, градът е опожарен и напълно унищожен от башибозука. Въпреки че панагюрци са били най-яростните врагове на Османската власт, много панагюрски фамилии са възникнали именно от турски фрази или думи. И то няма как, все пак 500 години не е никак малко. Нормално е да има взаимстване, а и предприемчивите търговци са вършали из цялата империя, в която турският е бил нещо като официален и универсален за разбиране език между стотиците народи.

И така, в Панагюрище интересното е, че някогашните фамилни имена се се запазили и до ден днешен. В този исторически за България град има толкова „странни“ имена, който ще ви разсмеят от все сърце. Освен това, ще се убедите в цветността на българския език.

Половината от имената в града са се сформили на базата на прякори и професии.

И така, започваме разходката по улиците на града. И отиваме направо при най-известната панагюрска фамилия „Цоцоркови“. Тя идва от прякора на прародителя „цоцо“ или "цоцор". Невероятно, но факт, може би много е „цоцал“ ("пия вода") основоположникът на тази фамилия.

Друг пример: семейство „Бояджиеви“, която идва от „дядото, който е бил бояджия“. Семейство „Бозаджиеви“- прадядото е бил бозаджия.

Но това са по-обикновените фамилии. Сега идват примерите, на които истински ще се посмеете… Почваме със сем. „Келешеви“! Да наистина, има такава фамилия и тя идва от прякор на прародителя, който е бил „келеш“. И до ден днешен „Келешите“, както ги наричат панагюрци, продължават с гордост да си носят тази цветна фамилия. И не, не си мислете, че те наистина са келеши. Напротив: поне двама от тях са лекари, така че фамилията ни най-малко говори за характера на членовете на семейството.

Освен „Келешите“, цветуща е фамилията на сем. Сополови. Мисля, че всички се досещаме откъде идва тя. Живи и здрави да са и да си я носят с гордост.

Продължаваме със семейство „Тухчиеви“. Тази фамилия се е сформила на базата на професията на дядото, който е бил „тухлар“. Даже една моя съученичка, която носи тази фамилия, ми е обяснявал, че, като си е разучвала родословното дърво, е открила, че един от прадядовците й е бил нещо като строител по време на Възраждането. Явно родата обича тухлите просто.

И накрая, за да потвърдя факта, че панагюрци са големи родолюбци, давам пример с фамилията на моя личен лекар – „Еничеров“. Той и до ден днешен казва, че са гордее с нея, защото фамилията му е „историческа“ и "докато съществува неговият род няма да бъдат забравени безчинствата на еничерите.“

Цветни и пъстри са фамилните имена в Пангюрище. Ако имате път наттам, повървете из уличките и се загледайте в некролозите например. Изключително интересни фамилии ще откриете, за които дори не сте подозирали, че съществуват.

Алелуя, да живее българската памет, защото именно по този начин тя се съхранява.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове