Искате да сте здрави? Свалете не повече от 5% от теглото си

Това ще подобри работата на черния дроб и нивото на кръвната захар в организма

При хора със затлъстяване е достатъчно да загубят 5% от теглото си, за да получат оптимални резултати за здравето си, сочат резултатите от изследване.

“Според това изследване добри резултати за здравето се получават със загуба на 5% от теглото”, подчертава д-р Самуел Клайн – директор на Центъра по хранене при университета “Вашингтон” в Сан Луис, Мисури.

“Сегашните препоръки за лечение на затлъстяването са намаляване на теглото с 5 до 10%, но да се свалят 5% от теглото, е много по-лесно, така че пациентите трябва да се концентрират върху 5-те процента”, обяснява той.

Изследването показва, че с намаляване на теглото със скромните 5% пациентите рязко намаляват риска от диабет и сърдечносъдови заболявания, като в същото време подобряват метаболитната функция на черния дроб. При наблюдение на доброволци, свалили 5% от теглото, се установило, че се подобрява секрецията на инсулин, отговарящ за контрола на нивото на захар в кръвта, намаляване на общата маса тлъстини в организма, както и на мазнините в черния дроб.

Друга група доброволци продължили с отслабването и свалили 15% от теглото си. При тях действително секрецията на инсулин се подобрила още повече, но по-добър ефект върху мазнините в организма и черния дроб не бил установен спрямо първата група изследвани пациенти.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове