Искате ли да живеете дълго? Яжте въглехидрати!

Искате ли да живеете дълго? Яжте въглехидрати! - картинка 1

Да, сериозно говорим

Високо-въглехидратната диета е хранителен режим, при който човешкият организъм си набавя необxодимата енергия главно от въглехидратите за сметка на мазнините, които се cвеждат до здравoсловния минимум. Това е типичният начин на хранене на средностатистическия българин, защото е евтин и лесно достъпен поради големите количества на хляб и зърнени храни в менюто.

За да се превърне обаче начинът на хранене в хранителен режим (диета), трябва да се въведат някои прости правила, които ще ни осигурят постигането на нашата цел, която може да варира от едната на другата крайност, а именно - покачване на мускулна маса, поддържане на постоянно тегло, та дори и отслабване.

Изследване, наскоро проведено в САЩ, показа, че всъщност въглехидратите помагат за отслабване много повече отколкото си мислим. Експериментът, направен с мишки, показва, че въглехидратите помагат за отслабване отколкото протеините.

Някои хора ще кажат „Да помагат, но само при мишките“. Ето защо следенето на видовете и количество въглехидрати в диетата ще ви помогне да изхвърлите излишните килограми. Научно доказан подход за поддържане на загуба на тегло е хората да се хранят оптимално с протеини, високо съдържание на фибри, здравословни мазнини, ниско съдържание на въглехидрати, а това, от своя страна, може да запази усещането ви за ситост и, доволни, сами ще премахнете ненужните междинни закуска и няма да преяждате.

С дневен прием на 40 грама нетно тегло въглехидрати хората могат да персонализират диетата си с голямо разнообразие от хранителни продукти, вследствие на което отслабват и в бъдеще поддържат задоволително ниво на килограмите.

Може да ядете всякакво месо, риба, сирена и яйца, като към тях добавяте два пъти дневно салати от листни зеленчуци, зеле и краставици. Напълно се изключват храни като десерти, сладкиши, газирани напитки, боза, сокове, хляб и тестени изделия. При всяка диета и промени в храненето разбира се трябва да се посъветвате с лекар, затова не правете своеволни комбинации.

Този подход се фокусира върху качеството и количеството на въглехидратите, които се консумират, като същевременно се избягва или ограничава добавената захар и прекалено рафинирани въглехидрати като бяло брашно, които са с ниско съдържание на хранителна стойност.

Вместо това можете да поемате въглехидрати от богати на фибри зеленчуци, ядки и семена, различни плодове, пълнозърнести храни, бобови растения и млечни продукти. Това е прост подход, който ви създава успех в дългосрочен план, като ви позволява да ядете повече от правилните храни, без да се отдавате на глада си.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове