Искате по-добри спирачки? Започнете с по-хубави гуми! /ВИДЕО/

Искате по-добри спирачки? Започнете с по-хубави гуми! /ВИДЕО/ - картинка 1

Всеки иска автомобилът му да спира възможно най-добре, но не всеки е готов да чуе следните думи

Всеки иска автомобилът му да спира възможно най-добре, но не всеки е готов да чуе следните думи - спирането започва и завършва с гумите. В България едно от нещата, от които шофьорите винаги опитват да пестят, е именно гумата. Любим цитат е - няма хубава и лоша гума, има нова и стара. Е, това съвсем не е така и обяснението ще дойде от нашия приятел Джейсън Фенски.

Джейсън обяснява подробно и много ясно защо гумите са толкова важни за спирането, а понякога дори по-важни от спирачките. В днешно време практически почти всички автомобили разполагат с антиблокираща система (ABS), която не позволява блокирането на колелата при спиране. С това се осигурява контрол на водача над машината.

Тази система обаче действа спрямо възможностите, които и предоставят гумите. ABS-ът регистрира кога гумата не издържа на натоварването и започва да блокира и в този момент отпуска челюстите на спирачния апарат, за да продължи нейното въртене. Практически спирачният апарат може да понесе още по-голямо натоварване, но работата му е определена от качеството на гумите.

Всичко това, разбира се, не означава, че е безмислено да слагате по-хубави спирачки, напротив! По-големите дискове и челюсти дават възможност за по-добро спиране с по-малко усилие за водача. Освен това износването е много по-равномерно, спирачките прегряват по-трудно и запазват качествата си доста по-дълго.

Идеята на Джейсън не е да обезмисли използването на по-хубави спирачки, а да обърне внимание, че дори да сте с най-скъпите и добри апарати, ако сте с лоши гуми, те няма да могат да Ви помогнат и в най-елементарната ситуация.

 

източник: auto.offnews.bg

 

 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове