"Ислямска държава" с нови заплахи към Запада

"Ислямска държава" с нови заплахи към Запада - картинка 1

Терористите се похвалиха с изпълнени обещания и отново заплаши

1/Терористичната организация „Ислямска държава“ в петък публикува първите два видео записа, в които поема отговорност за атентатите в Брюксел.
В първото видео от 7 минути и 43 секунди джихадистите от иракската провинция Ниневия приветстват атаките, при които бяха убити 31 души и ранени около 300 души.
Във видеото се появяват белгийски джихадисти, които говорят на френски. Единият е вече известният Лотфи Аумьор, познат и като Абу Абадала ал Балджики. Той е 25-годишен жител на град Вервие.

„Повече няма да търпим да живеем унизени и подчинени.

Подчиняваме се само на Аллах. Днес нашите братя ви накараха да вкусите от ужаса и вашите сърца потрепериха от страх. А кошмарът тепърва предстои. Знайте, че това, което следва, ще бъде още по-ужасно. Спомнете си моето послание отпреди година, когато ви казахме, че ще нападнем Париж и Брюксел. Успяхме и знайте, че имаме и други мишени и че сме решени да ги ударим“, казва в първото видео Абу Абадала ал Балджики. През февруари 2015 година той наистина заплаши Белгия и Франция. В продължение на две години Аумьор е служил в белгийската армия. Между 2010 и 2012 година е бил доброволец в медицинския корпус на армията, но е напуснал по собствено желание. Преди две години е заминал за Алжир, а оттам за Сирия.


Със записа „Ислямска държава“ за първи път прави опити да преговаря със Запада,

като обещава мир в замяна на прекратяване на ударите в Сирия и Ирак. „Ние, които сме тук, в халифата, ще ви дадем един съвет – реагирайте срещу правителствата си, които ви потопяват в хаос. Кажете им да изтеглят самолетите и войниците си. Тогава ще живеете в мир“, казва вторият джихадист на френски език. Двамата изразяват задоволство от „унижението“, което е било нанесено на „западния народ“. „Вие, които познавате доволния живот, забавленията, живота, в който бяхте потънали в безгрижие. Знайте, че това време е свършило. Вече сте настъпи времето на войната. Времето, в което кръвта ще рукне по улиците ви. Времето, в което ще виждате вашите най-скъпи хора да умират пред вас“, се казва в записа.
Второто видео е с продължителност 5 минути, то е заснето от джихадистите от сирийския клон на „Ислямска държава“ в Деир ез Зор, които говорят само на арабски език.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове