63 човека загинаха в серия атентати в Багдад

63 човека загинаха в серия атентати в Багдад - картинка 1

Самоубийствени нападения са новата тактика на ДАЕШ

Три бомби в Багдад са убили най-малко 51 души в поредица от нападения в иракската столица.
Жена атентатор самоубиец се взриви на пазар в Шааб в северната част на Багдат, в област населена предимно шиитски мюсюлмани.
Други две бомби се взривиха в съседен шитски квартал Садр Сити и сред пазар в Рашид.

Ислямска държава заяви, че е извършил нападението в Шааб.

Три коли бомби в Багдад в петък, отнеха живота на 93 души. Нападение на инсталация за добив на природен газ на север уби най-малко 14 души.

Сунитската джихадистка групировка пое отговорност за поредицата атаки във и около Багдад миналата седмица, при които бяха убити над 100 цивилни.

Бойци от "Ислямска държава" нападнаха днес контролни пунктове на иракската армия и шиитското опълчение в западната иракска провинция Анбар, предаде ТАСС.

Анализатори твърдят, че поредицата от самоубийствени атентати, извършвани от Ислямска държава е сигнал за промяна в стратегията,

след като терористите са загубили значителна територия след настъплението на иракските проправителствените сили, подкрепени от водените от САЩ коалиционни въздушни удари.

Телевизия "Ал Джазира" съобщи, че атентатори самоубийци взривили 11 коли бомби близо до позициите на военните в Румейла (на 70 км от Багдад). В резултат на нападението са загинали 60 войници, а най-малко 150 са ранени, посочи медията. Извадени от строя са 30 военнотранспортни средства.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове