"Ислямска държава" заплашва Германия

"Ислямска държава" заплашва Германия - картинка 1

Засега обаче няма конкретна информация за подготвени нападения

"Ислямска държава" (ИД) иска да извърши нападения в Германия и ситуацията в сферата на сигурността е много сериозна, заяви Ханс-Георг Маасен, ръководител на Федералната служба за защита на конституцията на Германия (германското вътрешно разузнаване) пред водещия седмичник "Велт ам зонтаг", предаде "Ройтерс", цитиран от БТА.
Във вторник групировката публикува видеозапис, който показва, че ИД иска да извърши още нападения в западни страни. Като възможни цели бяха посочени Лондон, Берлин и Париж.

 

Маасен заяви, че в момента няма конкретна информация за терористичните планове на ИД в Германия. Пропагандата на "Ислямска държава" цели да насърчи поддръжниците й да поемат инициативата и да организират удари на германска територия. Имаше е няколко случая, при които връщащи се от Сирия германци са били свързани с планове за атентати и рискът е голям, каза ръководителят на германското вътрешно разузнаване.

Германия вече е избягвала големи атентати благодарение на късмет и на успешната работа на службите за сигурност, добави той.


В страната има около 1100 ислямисти, смятани за потенциална терористична заплаха, разкри Маасен. Вътрешното разузнаване знае за около триста опита на салафисти и други ислямисти да вербуват бежанци, особено сред пристигащите без родители непълнолетни.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове