Испания представи доказателства за руската намеса в референдума за Каталуния

Испания представи доказателства за руската намеса в референдума за Каталуния - картинка 1

В социалните мрежи са намерени фалшиви профили, от които половината са били използвани от Русия, а около 30% - от Внецуела

Испански министри представиха в Брюксел доклад за руска намеса в референдума за независимост на Каталуния, с цел да се дестабилизира испанската държава, предаде Дойче веле.

Министърът на отбраната и министърът на външните работи заявиха, че разполагат с доказателства, че намесата е осъществена от държавни и частни групи от територията на Русия, също и на Венецуела. В Twitter, Facebook и други социални мрежи и сайтове е осъществена мащабна кампания за налагане на сепаратистките идеи и влияние върху общественото мнение в навечерието на допитването, пише news.bg.

Външният министър Алфонсо Дастис уточни, че в социалните мрежи са намерени фалшиви профили, от които половината са били използвани от Русия, а около 30% - от Внецуела.

От тях е разпространявана информация, преувеличаваща предимствата на отделянето на Каталуния от Испания.

Министър Дастис е поставил въпроса пред Кремъл.

Министърът на отбраната Мария Долорес де Коспедал подчерта, че дейността на споменатите групи за въздействие е насочена към провокиране на нестабилност в Европа и че е дълг на испанците е да огласят тази информация.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който присъства на срещата, заяви, че според доклади на партньорски държави, Русия се е опитала да повлияе на вътрешнополитическите процеси в няколко страни. Алиансът обвинява Москва в прилагане на стратегиите на информационната война с цел да раздели Запада и да наруши единството на партньорите по отношение на санкциите срещу Кремъл.

Лидерите на сепаратисткото движение в Каталуния отрекоха, че е имало намеса на Москва. Русия също отрича.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове