Истина или не? 10 развенчани митове за храненето

Истина или не? 10 развенчани митове за храненето - картинка 1
Истина или не? 10 развенчани митове за храненето - картинка 2

Захарта прави децата хиперактивни, а бананите причиняват запек? Нищо подобно!

1. Правилото за 3-те секунди.

Колко пъти сте чували, че ако вдигнете паднала на земята храна до три секунди, можете спокойно да я изядете, безопасно е? Е, ще ви разочароваме. Дори да вярвате, че микробите имат малки крака и за три секунди не успяват да се качат на пльоснатото на плочките кюфте, не го връщайте обратно в чинията, изхвърлете го. 

Истината е, че болестотворни организми, като например спори на кючешка тения, полепват по храната светкавично и няма никакво значение дали сте вдигнали парчето след 3, 2 или 1 секунда. Ако го изядете, рискувате да се разболеете, при това - тежко.

2. Правилото за задължителните 8 чаши вода на ден.

Лекари и диетолози постоянно ви съветват да пиете поне 2 литра вода на ден, което е около 8 водни чаши.

Ами не точно. Има огромно значение с какво се храните. Например, ако пиете чай на закуска, а след това хапнете таратор или супа на обяд, ако през деня изядете половин килограм плодове или зеленчуци - всичко това вече е около литър вода. Остава ви да изпиете максимум 4 чаши, нали? 
И все пак, не забравяйте - водата е важна за вашето здраве, дехидратацията е опасна, особено за малките деца. Затова, по-добре да изпиете повече от нужното, отколкото постоянно да лишавате организма си от живителната влага. В крайна сметка, излишната вода и без друго няма да остане дълго в тялото ви...

3. Вътрешните листа на салатите са по-полезни.

Точно обратното! Външните листа са по-стари, те са имали време да се развият и да натрупат по-големи количества витамини и минерали. Вътрешните са по-крехки и сочни, т.е. имат повече вода.

4. Захарта прави децата хиперактивни.

Няма доказателства, че точно захарта причинява взривната вълна енергия, която всеки родител може да се закълне, че наблюдава, след като децата прекалят с бонбоните. Всъщност, основните заподозрени за хиперактивното поведение са оцветителите и по-точно - жълтата (Е102) и червената (Е122) боя, които пък са най-популярни при оцветяване на сладки изкушения. 

5. Закуската е най-важното хранене за деня.

Зависи за кого! Втренчени в горенето на калории и свалянето на килограми, може да си прекараме живота в угризения, ако пропускаме закуската. Научните изследвания по въпроса обаче са противоречиви. Половината твърдят, че метаболизмът работи по-добре и гори повече калории, ако "моторчето" - образно казано - запали по-рано. Други изследвания обаче доказват, че физическата активност е решаваща при поддържането на здравословно тегло и кога и какво ще ядем е почти без значение, ако се движим достатъчно през деня. Т.е. ако прочетете достатъчно на брой научни доклади по въпроса, все ще намерите някой да пасне на вашето поведение...

6. Замразените плодове и зеленчуци губят част от хранителните си качества. 

Почти вярно, но не съвсем. Истината е, че понякога, преди да стигнат до фризерите за дълбоко замразяване, плодовете и зеленчуците прекарват дни, даже седмици, затворени в камиони, складове и витрини. Накрая, когато са замразени, те вече са загубили част от полезните си елементи. 
Истината е, че плодовете и зеленчуците са най-полезни пресни, разбира се. Но ако са замразени веднага след откъсването им, хранителаната им стойност не се променя съществено. 

7. Храните без глутен са по-здравословни.

Вярно, но само, ако имате някаква форма на непоносимост към глутена. Което се отнася до едва 1% от населението. За останалите няма никакъв проблем да си хапват тестени храни от всякакъв вид. Дори трябва да бъдат внимателни, когато посягат към безглутенови продукти, защото те често съдържат твърде много мазнини и въглехидрати. 

8. Бананите предизвикват запек.

Абсолютна лъжа! Освен, че са прекрасна храна, един банан на ден може да ви помогне да регулирате работата на храносмилателната система, защото след ябълките, бананите са плодовете с най-голямо съдържание на пектин. Освен това бъкат от витамини, магнезий, калий и още ред полезни и лесно усвоими минерали, нужни на тялото за да се чувстваме здрави.

9. Коктейлите причиняват тежък махмурлук!

Не е вярно! Сладките и вкусни напитки просто ви карат да изпиете повече, отколкото, ако пиете чиста алкохолна напитка. Така, без да се усетите поглъщате повече алкохол, отколкото може да понесете, без да се събудите с тежък главоцеп. 
"Качеството" на махмурлука зависи единствено от количеството погълнат алкохол и способността на тялото да го преработва.

10. Забранено е да се влиза в басейн, след като сте яли диня.

Да бе! Забранено е да се пишка в басейна! Пък дали от диня или от литър вода - все едно. Просто излезте, ако ви подгони нуждата, динята въобще не ви е виновна. ;) 

 

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове