Истината, която боли...

Истината, която боли... - картинка 1

Неразказаната история на бездомниците

5/Те бродят по софийските улици и често надничат в контейнерите за боклук. Не разчитат на милостиня, събират вторични суровини. Няма начин да не ги познаете - по парцаливите дрехи, помръкналите очи и брадясалите лица.

Това са бездомниците на София.

Доста пъти се замисляме как живеят тези хора… Лятото е по-добре, обаче зимата е тежка. Особено, когато паднат температурите под нулата. Нямаме представа как и дали тези хора оцеляват. Често пъти по новините чуваме за някой замръзнал човек,

който прекратява жизнения си път край контейнера.

Но въпросът е кои хора стават бездомници? Причините за това да заживееш на улицата са най-различни. Най-честата от тях е, че хората губят своя дом след като са били отхвърлени от семействата си. Не са малко и случаите, в които хората се оказват на улицата след като са били измамени при залагане и при продажба на жилище. Специалистите по психология са на мнение, че тези хора губят всякакво желание за живот, след като ги сполети някоя трагедия.

Те не намират сили да се изправят и да продължат, защото са много емоционални.

Друга причина за тежката им съдба често се оказва фактът, че повечето бездомници са израснали в дом за сираци, т.е. те не са имали детството, което заслужава всяко едно дете. По данните за 2014 година на "Мисия без граници", поне 10% от бездомниците в София са израснали в домове за деца. След като навършат 18 години, те трябва да напуснат социалните учреждения. Така много от тях се озовават на улицата... От благотворителната организация описват профила на някой от бездомниците, които срещат. Те са хора с изключителни дарби – художници, певци и музиканти.

Сред тях има и хора на науката, т.е. образовани – инженери, учители и счетоводители.

Преди време по телевизята излъчиха репортаж за един инженер, който губи всичко, след като го изгонват от работа и жена му го напуска заедно с децата. Знаете ли какво отговори той, когато го попитаха защо така се е предал и е стигнал дъното. Отговорът беше следният:

„Предадох се, защото изгубих всичко“.

Логично, да се запитате какво прави държавата, когато става въпрос за бездомниците по софийските улици, например. Ще Ви кажем: Почти нищо! Държавните и общинските социални служби трябва да започнат поне процес на регистрация на бездомните и на типологизиране на случаите на загуба на жилището или невъзможност за придобиване на собствен дом.

Тежък е животът на хората, останали без дом. Но да се надяваме, че маргинализираните от обществото ще стават все по-малко с всяка изминала година. Вярно е, че системата ни не е вред и младите все по-трудно си намират работа, но все пак е вярно и че умните хора не трябва да позволяват да се стига до дъното.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове