Истинска кучка ли си?

Истинска кучка ли си? - картинка 1

Не забравяй, че подобно поведение има ужасни последствия...

Технически погледнато, всеки човек е малко или повече самовлюбен и иска да бъде хвален и харесван, а социалните медии ни направиха още по-чувствителни за това как се представяме пред другите. Но истинските Нарциси имат огромно раздуто его и силно желание да бъдат хвалени през цялото време.

Не забравяй, че подобно поведение има ужасни последствия. Когато лъжеш другите, лъжеш себе си и си непочтен човек.

Ето няколко типични черти и действия на истински самовлюбените хора, които да имаш предвид!

Правиш неща, които ще се харесат във Facebook и Instagram

Изхарчи всичките си пари за пътуване, само за да се изфукаш колко добре си живееш? Лъжеш къде си ходила и какво си правила, само за да впечатлиш хората? Яко си загазила, момиче!

Играеш роля на нещо, което не си, само за да те похвалят

Не си много социална и специална, но се правиш, че познаваш разни интересни хора и ходиш по интересни места? Правиш си селфита уж из разни клубове всяка вечер, макар че си седиш у дома?

Пускаш само обработени снимки в социалните мрежи

Проучване на щатския университет на Охайо, публикувано в специализирано списание по психология, е установило, че публикуването само на обработени снимки показва, че: 1. Се интересуваш само от външния си вид и 2. Търсиш възхищение и одобрение, правейки се, че имаш физически качества, които се смятат за красиви и желани, без значение, че това е лъжа.

Преувеличаваш някои свои качества,

които смяташ, че са готини или  предизвикват възхищение

Фен си на „Междузвездни войни“ и разните филми по комикси, но не си чак толкова голям фен. Повечето ти приятели са направо полудели по това напоследък, затова се преструваш, че Deadpool е абсолютно най-хубавият филм.

Мислиш, че си по-добра от останалите

Макар често да са неуверени и постоянно търсят одобрение, Нарцисите се мислят за много велики. Ако си влюбена в себе си, смяташ, че твоето мнение е единственото правилно и се дразниш, когато хората не са съгласни с теб и се опитват да спорят.

Да се родиш красавица е рядък късмет. Но това съвсем не означава, че животът ти ще бъде лек, без никакви проблеми, с които да се бориш...

 

Мразиш критиките и ги избягваш

Нарцисите стават агресивни, раздразнителни и свадливи, когато ги критикуват. Това е така, защото смятат, че са велики и другите хора не ги разбират или им завиждат и искат да пречат на успеха им. Те са убедени, че са велики и не понасят някой да им каже, че грешат или нещо им липсва. С други думи, приемат лично дори най-конструктивната и добронамерена критика.

Поемаш отговорност за успехите си, но не и за провалите си

Сбъркала си? Абсурд! Ти не искаш хората да разберат, че си направила грешка и я отричаш, надявайки се, че ще забравят за нея. А хубавите неща, които си направила? Тръбиш наляво и надясно и искаш всички да разберат, че това е твое дело и да ти се възхитят.

Не умееш да губиш и да печелиш

Егото ти е силно наранено, когато загубиш. Когато спечелиш, не пропускаш възможността да подразниш загубилия. Не е хубаво така.

Винаги трябва да контролираш нещата

Обичаш да наставляваш другите и да им даваш наклон в живота. Според теб те не знаят нищо и не могат да направят нищо, затова трябва ти да ги учиш.

Мразиш някой да има нещо, което ти нямаш

Защото не го заслужава, за разлика от теб. И как точно го реши? Понякога човек получава това, което заслужава, а понякога – не. Животът е шарен. Нарцисите не го разбират. Те са убедени, че са велики и заслужават само най-хубавото.

Изискваш специално отношение

Имаш проблем? Или просто искаш да се почувстваш специална? „А ти знаеш ли коя съм аз?“

Искаш помощ от хората, но никога не предлагаш своята

Само ти имаш право да искаш услуги

 

Тонове селфита

Пускаш ново селфи всеки час, за да могат обожателите ти да ти се възхитят. Те си нямат друга работа и собствен живот и единствената им цел е да гледат твои снимки през кратки интервали от време.

Убедена си, че хората наистина се интересуват от теб

Съвсем естествено, самовлюбените хора са убедени в изключителната си значимост. Те не мислят, че има нещо по-важно от техните особи на този свят и смятат, че всички трябва да им обръщат внимание.

Лайковете в социалните мрежи са много важни за теб

Пускаш снимки и селфита, за да чуеш колко си готина, секси, сладка и т.н. и много държиш на тези неща. Нарцисите имат нужда от постоянно внимание и възхищение, за да се чувстват истински щастливи.

Постоянно говориш за себе си и колко си умна, красива, креативна

Това е напълно естествено за теб, защото си прекрасна. Когато най-добрата ти приятелка сподели своите проблеми и потърси съвет, ти започваш да говориш за твоите или започваш да се хвалиш, вместо да я изслушаш. Нищо чудно, че вече не ти говори.

Занимаваш се само с профилите си в социалните мрежи

Непрекъснато пускаш свои снимки там.

Ако нещо не събере достатъчно лайкове, го триеш

Ако никой не хареса поста или снимката ти, триеш. Явно не изглеждаш достатъчно добре на тази снимка.

Завиждаш на добре изглеждащите хора

Те са ти сериозна конкуренция, защото имат лайкове, колкото и теб, ако не и повече.

Искаш хората да ти се възхищават за убежденията и поведението

Основна част от това да си самовлюбен, е саморекламата. Ако си Нарцис, не е достатъчно да си художник, например. Искаш да се възхищават на таланта ти и да признават постиженията ти, а не самите картини.

Инвестираш цялото си време в онлайн имиджа си

Най-важно е как изглеждаш. Хората те гледат и те съдят по вида. А понеже изглеждаш толкова добре, всички искат да са като теб. Или ти поне така си мислиш. Всъщност малцина са толкова глупави, че да искат да са като теб. Забавна ли си? Страхотна ли си? Социалните мрежи лъжат.

Не ти пука за другите

Понеже си твърде важна и прекалено велика, проблемите на другите не те засягат, освен ако не са пряко свързани с теб. Вероятно се държиш ужасно с околните, но не го осъзнаваш, защото не ти пука.

** Какво да правиш!

Ако искаш да си по-малко самовлюбена и да станеш по-добър човек, можеш да опиташ с тези неща, като за начало:

Направи списък на хората, които вече няма да се опитваш да впечатлиш и преглеждай списъка всеки ден.

Престани да се опитваш да впечатляваш хората непрекъснато.

Спри да висиш постоянно в социалните мрежи и общувай с хората лице в лице.

Източник: Cosmopolitan.bg

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове