Истинската Покахонтас

Истинската Покахонтас - картинка 1

Историята на една истинска принцеса

На 5 април 1614 г. във Вирджиния индианката Покахонтас се омъжва за английския колонизатор Джон Ролф. Сватбата между тютюневия плантатор и дъщерята на великия индиански вожд Похатан, макар момичето да е приело християнството, за онова време е съвсем необичайно събитие.
Според историята Покахонтас е родена през 1595 г. Тя е дъщеря на Похатан (Поуатан), маманатовик (велик вожд) на Ценакомака, съюз на около 30 алгонкиноезични групи и племенни образувания от региона Тайдуотър в днешна Вирджиния. Детството на Покахонтас е подобно на повечето момичета в Ценакомака. Те помагали в събирането на храна и дърва за огрев, селскостопанските дейности и събирането на растителен материал за направата на сламени къщи.

Любопитен факт е, че

Покахонтас всъщност не е най-известна с брака си с Джон Ролф, а с връзката си с английския колонизатор капитан Джон Смит, който пристига във Вирджиния със стотина други заселници през април 1607 г.

След като построяват форт на блатист полуостров на река Джеймс ривър, за няколко месеца англичаните имат няколко срещи и сблъсъци с индианците от Ценакомака. През декември 1607 г. по време на експедиция по р. Чикахомини Смит е пленен от ловна дружинка, ръководена от Опечанканог, по-малкия брат на вожда Похатан, и отведен в столицата Веровокомоко.

Според популярната легенда Покахонтас го спасява от екзекуция, но в разказите си от 1608 г. Смит описва пищно угощение, последвано от дълъг разговор с Похатан.

Не споменава Покахонтас във връзка със залавянето си; даже според тези разкази, той я среща едва няколко месеца по-късно.
Историците твърдят, че

Покахонтас се сприятелява със Смит и колонизаторите в Джеймстаун.

Тя често ходи там да си играе с момчетата. С развитието обаче на колонизаторската експанзия вирджинските индианци се чувстват заплашени и започват да влизат във въоръжени конфликти със заселниците. В края на 1609 г. получени рани при барутна експлозия принуждават Смит да се завърне в Англия за лечение. Англичаните в колонията казват на индианците, че Смит е починал.

През март 1614 г. ситуацията ескалира във военен конфликт на р. Памънки с участието на стотици англичани и индианци.
В похатанската столица Мачкот англичаните се срещат с група висшестоящи индианци, но самият Похатан отсъства. Англичаните позволяват на Покахонтас да говори със сънародниците си. Твърди се, че тя укорява баща си, че я цени „по-малко от стари саби, парчетии и брадви” и заявява на сънародниците си, че предпочита да живее с англичаните.
По време на престоя си в Хенрикъс.
 
Покахонтас се запознава с Джон Ролф, чиито жена и дете умират по време на пътуването до Вирджиния.
В Новия свят той успява да култивира нов сорт тютюн и прекарва по-голямата част от времето си в грижа за плантацията си. Той се влюбва в Покахонтас и решава да се ожени за нея. Ролф обаче е силно набожен и се терзае от мисълта за евентуалните последствия от брака му с варварка. В дълго писмо до губернатора на колонията Ролф иска разрешение да се ожени като изразява силната си любов към Покахонтас и дълбоката увереност, че по този начин ще спаси душата й.
Той е „мотивиран не от необузданата страст на плътско привличане, а от мисли за доброто на плантацията, за честта на страната си, за славата Божия, за моето собствено спасение... по-точно Покахонтас, в която моите най-чисти и добри помисли са и са били от дълго време, впримчени и омаяни в толкова заплетен лабиринт, от който съм изтощен от усилията си да се откопча.”
 
Чувствата на Покахонтас към Ролф и към брака й не са известни.
Те се женят на 5 април 1614 г. и живеят следващите две години във Варина Фармс, плантацията на Ролф, която се намира на отсрещния бряг на Джеймс ривър от Хенрикъс.
Синът им Томас Ролф се ражда на 30 януари 1615 г.

Техният брак създава през следващите няколко години климат на мир и разбирателство между колонията Джеймстаун и похатанските племена.

За Вирджинската търговска компания покръстването на индианците винаги е било основна задача. В покръстването на Покахонтас и брака й с англичанин, който спомага приключването на Първата англо-индианска война, компанията вижда възможност за набиране на инвестиции в колонията. Компанията решава да покаже Покахонтас в Англия като символ на цивилизования дивак от Новия свят и на успехите на Джеймстаунската колония.

През 1616 г. семейство Ролф пътува до Англия и акостира в Плимут на 12 юни. Пътуват до Лондон с дилижанс, придружени от още седем похатани, сред които е и шаманът Томокомо.

По това време Джон Смит живее в Лондон и по време на престоя си в Плимут Покахонтас научава, че той е все още жив. Смит не я среща веднага, но пише на кралица Анна, съпругата на крал Джеймс, увещавайки я да уважи Покахонтас като кралска гостенка. Писмото му настоява, че ако с нея се отнесат неуважително, „сегашната й любов към нас и християнската вяра ще се превърне в презрение и ярост” и че Англия ще изпусне възможността „справедливо да спечели кралство чрез нея.”

Покахонтас е канена на различни обществени събирания. На 5 януари 1617 г. тя и Томокомо получават аудиенция при краля в Банкетния дом в замъка Уайтхол, където гледат пиесата на Бен Джонсън „Сладко видение”.

През март 1617 г. Ролф и Покахонтас отплават обратно за Вирджиния, но корабът едва стига Грейвсенд на Темза, когато Покахонтас се разболява тежко. Тя е свалена на брега и умира в ръцете на Джон Ролф, на двадесет и две годишна възраст. Не се знае какво е причинило смъртта ѝ, но теориите са за едра шарка, пневмония, туберкулоза, дори отрова.
Според Ролф последните ѝ думи са „всичко трябва да умре, но е достатъчно, че детето ѝ ще живее“. Погребана е на 21.03.1617 в епархията Сейнт Джордж в Грейвсенд. Гробът ѝ се намира под църквата, а в нейна чест е издигнат бронзов паметник в цял ръст, изработен от Уилям Ордуей Партридж.
 
И още от днешната дата:

На днешната дата през 1242 г. руските армии, водени от Александър Невски разбиват рицарите на Тевтонския орден в битката на Чудското езеро.
През 1753 г. от частна колекция е основан Британският музей.
През 1886 г. е подписан Топханенския акт, с който Съединението на България е признато международно.
През 1904 г. Македония е разделена на реформени райони, управлявани от представители на Великите сили, както следва: Австро-Унгария - района на Скопие, Русия - района на Солун, Англия - района на Драма, Франция - района на Сяр и Италия - района на Битоля.
През 1948 г. със закон за кинематографията се национализират частните филмови предприятия в България и средствата за производство и експлоатация на филми.
През 1955 г. Уинстън Чърчил се отказва от поста министър-председател на Обединеното кралство по здравословни причини и приключва политическата си дейност, започнала през 1900 г.
През 1992 г. започва обсадата на Сараево от югославската армия.
През 1998 г. е отворен за движение най-големият висящ мост в Япония „Акаши Кайкио".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове