Истинският национален празник на България!

Истинският национален празник на България! - картинка 1

Честит празник, българи! Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Едва ли има някой, който да оспори значимостта на днешния празник. 24-ти май винаги е бил и ще бъде „Истинският празник на България“. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е признат от всички, живеещи на територията на България, независимо от етноса и религията. Писменността е нещото, което ни е съхранило като нация през вековете. И това едва ли някога ще бъде оспорено.

 Затова нека накратко си припомним историята на тази паметна за всички българи дата.

Въздигането на Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители става в България още с идването на техните ученици през 886 г., а сведения за отбелязване на празника им на 11 май има още през XII век. В епохата на османското владичество българската държава изчезва от политическата карта на Европа, но остава „Държавата на духа”, по думите на големия руски славист и културолог акад. Дмитрий Лихачов.

Свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г.,  където се споменава за честване на 22 май 1813  г. в Шумен (датата 22 май в този летопис може да с приеме, че е по т.нар. нов стил – Григорианския календар, а по действащия в българското общество в Османската империя църковен литургичен календар е било денят на св. Кирил и Методий). Има сведения, че организатори на това честване през 1813 г. са гагаузи  от Шумен.

В съвременната историография се приема, че за първи път в епохата на българското Възраждане на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Пловдив по инициатива на Найден Геров  се организира празник на Кирил и Методий – създатели на първата славянска азбука, глаголицата.

През 1857 г. празникът е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, от 1860 г., в Скопие от 1862 г., във Варна от 1863 г.. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът е организиран от учителя Сава Филаретов.

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на дата 11 май.

И още от същата дата в историята:

1798 г. - Започва ирландско въстание за независимост от Англия.

1819 г. - Американският колесен параход „Савана" се отправя на път за Европа и става първият параход, пресякъл Атлантическия океан.
1832 г. - Гърция е обявена за кралство.
1844 г. - От Вашингтон до Балтимор е изпратено първото телеграфно съобщение при използване на морзовата азбука със съдържание „Какво е сътворил Господ?"
1851 г. - В Пловдив за първи път се честват Св. св. Кирил и Методий.
1883 г. - В Ню Йорк е открит Бруклинският мост - най-големият висящ мост към това време.
1899 г. - В Бостън е открит първият многоетажен покрит паркинг в САЩ.
1900 г. - Втората англо-бурска война: Великобритания анексира Орания.
1900 г. - В Русия е пуснат на вода крайцерът „Аврора".
1914 г. - Официално е регистриран ФК „Левски" (София).
1915 г. - Първата световна война: Италия обявява война на Австро-Унгария.
1928 г. - Провежда се учредителна конференция на Работническия младежки съюз (РМС).
1940 г. - Американският авиоконструктор от украински произход Игор Сикорски осъществява първия успешен полет на еднороторен хеликоптер.
1943 г. - Втората световна война: Д-р Йозеф Менгеле става лекар на концлагера Освиенцим.
1949 г. - В Народна република България е учредена Димитровска награда за значителни постижения и заслуги в науката, изкуството и културата.
1975 г. - Пред Народната библиотека в София е открит паметникът на Св. св. Кирил и Методий.
1976 г. - Започват редовните полети с „Конкорд" между Лондон и Ню Йорк.
1981 г. - Екип от астрономи, включващ Харолд Ретсема, Уилям Хубарт, Лари Лебовски, Дейвид Толен и др., открива Протей - спътник на Нептун.
2000 г. - Израел прекратява 22-годишната окупация на Южен Ливан.
2002 г. - Джордж Буш и Владимир Путин подписват в Москва Договор за съкращаване на стратегическите оръжия, известен като Московски договор/ SORT.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове