Исторически личности, които са по-зли дори от Хитлер

Исторически личности, които са по-зли дори от Хитлер - картинка 1

Вижте ги

Името на Адолф Хитлер често бива използвано с цел описване или сравнение на умишлено причинено зло към човечеството.

Може би това е така, защото той е изключително разпознаваема фигура от близкото минало.

Но истината е, че в исторически план има и много други личности, причинили не по-малко зло на хората.

Ето и три имена, както и техните истории:

Хун Сюцюан
Хун Сюцюан e брилянтен ученик и преподавател през XIX в. в Северен Китай. Още от ранните си години той се представя изключително добре в училище, макар да произлиза от бедно семейство. На 22 години обаче изпада в нервен срив, след като се проваля на един изпит, след което нещата започват да стават доста странни.

По време на възстановяването си започва да получава видения, които го карат да вярва, че е по-малкият брат на Исус. След като стига до това заключение, Хун започва да разрушава идоли и да проповядва своята интерпретация на християнството. Хун разрушава будистки и конфуциански статуи, храмове и писания, привличайки огромна група от поддръжници.

До 1850 г. той вече има около 30 000 последователи. Така в крайна сметка се оказва на чело на Тайпанското въстание, при което загиват между 20 и 70 милиона души. Това е една от най-кървавите войни в човешката история, най-кървавата гражданска война и най-големия военен конфликт на XIX в.

В Третата битка за Нанкин през 1864 г. са убити повече от 100 000 души само за 3 дни. През 1853 г. е пикът на въстанието и Хун Сюцюан успява да превземе Нанкин, превръщайки го в столица на своето ново Свято царство. Той го ръководи като син на Бога и провежда сериозни реформи, като забрана на полигамията и въвеждането на сложна бюрократична система.

Йосиф Сталин


Това е името, най-често сравнявано с това на Хитлер. Сталин е един от основателите и лидер на Съветския съюз от началото на 20-те до смъртта му през 50-те. Той се превръща в един от най-страховитите лидери в очите на Запада след края на Втората световна война. Именно под негов контрол Съветска Русия влиза в продължилата десетилетия Студена война.

Докато Хитлер се фокусира върху определени социални групи (предимно евреи и цигани), повече от убитите по заповед на Сталин са негови граждани. По правило, всеки който се изпречел на пътя му или бил сметнат за потенциална заплаха за режима, бил убиван.

Смята се, че между 10 и 30 милиона души са убити по време на режима на Сталин.

От 1934 г. той започва организирана чистка на партията, правителството, въоръжените сили и интелигенцията, при която милиони „врагове“ на народа са вкарани в затвора, заточени или екзекутирани. Под политиката на Сталин е извършен и Украинския геноцид, наричан още Гладомор – изкуствено предизвикан масов глад, при който за година загиват между 2.5 и 7.5 милиона украинци.

Чингис хан

Неоспорим факт е, че Чингис хан завладява по-голямата част от Азия и създава Монголската империя, но мнението на хората за него варират в зависимост от това в коя част на света се намирате. В днешна Азия например, особено в Монголия и някои части на Китай, той е приеман като герой, изградил най-голямата империя в историята.

В Близкия Изток и източна Европа обаче, Чингис хан и режима му са обвинявани за невъобразими разрушения и касапници. Това важи особено за Иран, където войските на Чингис хан избиват 3/4 от населението на Иранското плато – около 15 милиона души. Населението на Иран успява да се възстанови чак в средата на XX век.

Всичко на всичко, монголските нападения са довели до смъртта на около 11% от световното население по онова време.

За разлика от останалите мъже в този списък обаче, Чингис хан изглежда е и допринесъл доста за човешката популация. Смята се, че около 8% от мъжете в Китай (което е 0.5% от световното население) са негови потомци.

И още - вижте във видеото:

 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове