Историята на дънките

Историята на дънките - картинка 1

За какво служи малкото джобче?

Дънките -  любимо облекло в гардероба - верни и безсмъртни. Знаете ли обаче тяхната история?

Ето малко факти: Създадени са първо във Франция през 19-ти век. Материалът, от който са направени е плат, деним - тъкани диагонални линии, кръстен на френския град Ним, където за първи път е произведен този плат от тъкач на име Серж. 

Ето как се стигна до името дънки? 

Преди да станат популярни в Америка, и името им да се свързва с прекосяването на Дивия Запад от каубои тези панталони са били доста популярни в Европа, особено сред моряците, които са дошли от град Генуа в северната част на Италия. Когато те са били на посещение Франция, те ходели град Ним да закупят от този плат така и се появява името – дънки което било френски прякор за италианските моряци от Генуа.

Платното на Серж от Ним е направено от смес от различни материали и почти всички са имали подобни дънки които носим днес. 

Това, което имаме в гардероба е американската версия която става популярна след като САЩ получава своята независимост от Британската империя. Така с местните насаждения от памук, с които преди това колонията търгувала, започнало серийно производство на панталоните носещи името Деним.

Едно от нещата, които характеризират тези големи панталони,

освен уникалната материя, е малък джоб в страни с неясна роля, в който днес най-често поставяме монети. Оказва се, че той е бил зашит първоначално с много конкретна цел, а не просто някакъв каприз на модата.

Джоб бил на достъпно място и размер специално за часовниците на американските каубои. 

Някъде през 19-ти век, с началото на индустриалната революция и премахването на робството, каубоите носят часовници на вериги, докато те са поставени в вътрешния джоб на якето. За да е на по-удобно място часовника на Levi Strauss му хрумва да шие по поръчка джоб с подобен размер на панталоните. По-късно, Щраус е първият, който произвежда в САЩ сините дънки - под марката "Левис“

/29

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Да, но за няколко месеца само.

38.89%

Не.

33.33%

Да.

16.67%

Рано е да се каже.

5.56%

И следващият, 49-ти парлемент също няма да успее.

5.56%

Блогове